ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ζευγάρι έκανε την ινδική έκδοση του εμβολίου της AstraZeneca και δεν μπορεί να ταξιδέψει

Βρετανία: Ζευγάρι έκανε την ινδική έκδοση του εμβολίου της AstraZeneca και δεν μπορεί να ταξιδέψει
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Rick Bowmer

Ένα ζευγάρι Βρετανών που έκανε μια ινδική έκδοση του εμβολίου της AstraZeneca, που δεν έχει άδεια από τη ΕΕ, δεν μπορεί να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι στη χώρα που θέλει.

Σύμφωνα με την Telegraph, σχεδόν πέντε εκατομμύρια Βρετανοί έχουν κάνει αυτό το εμβόλιο.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ωστόσο δεν έχει λάβει το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μην είναι αποδεκτό στο πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ.

Παρότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν σε ατομικό επίπεδο να αποδεχτούν το εμβόλιο αυτό, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η Ισπανία, η Μάλτα, μια από τις λίγες χώρες που βρίσκονται στην πράσινη λίστα της Βρετανίας, δεν το επιτρέπει.

Ο Στίβεν και η Γκλέντα Χάρντι, που είναι 64 και 63 ετών αντίστοιχα, δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν σε πτήση από το Μάντσεστερ προς τη Μάλτα, όπου ήθελαν να ταξιδέψουν για να δουν το γιό του.

Το ζευγάρι συνταξιούχων έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca από την Ινδία τον Μάρτιο, και όταν πέρασε από τον έλεγχο επιβίβασης, δεν κατάφερε να περάσει.

«Νομίζαμε πως ήμασταν καλυμμένοι. Πληρώσαμε τα PCR τεστ, κατεβάσαμε της εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και εκτυπώσαμε το έγγραφο αλλά πέσαμε σε τοίχο», λένε. Και συνεχίζουν:

«Δεν έχουμε δει το γιο μας από τότε που μετακόμισε πριν ένα χρόνο. Ο μεγάλος μας φόβος είναι πως δεν ξέρουμε πότε θα μπορέσουμε να πάμε στη Μάλτα.

Οι ίδιοι λένε πως ακολούθησαν τις οδηγίες της κυβέρνησης και έλαβαν δύο δόσεις από το συγκεκριμένο σκεύασμα, το οποίο δεν γνώριζαν τι ήταν.

Το ζευγάρι είναι σε απόγνωση καθώς δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει τώρα για να μπορεί να ταξιδέψει, ενώ είπαν πως τρεις ακόμη ταξιδιώτες δεν πέρασαν τον έλεγχο, έχοντας κάνει το ίδιο εμβόλιο.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας είχε προηγουμένως επισημάνει ότι κανένας Βρετανός που είχε λάβει ινδική έκδοση δεν θα επηρεαζόταν αρνητικά.

«Όλα τα εμβόλια AstraZeneca που χορηγούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το ίδιο προϊόν και εμφανίζονται στο NHS Covid Pass. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει αυτό το εμβόλιο και είμαστε βέβαιοι ότι τα ταξίδια δεν θα επηρεαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος τον προηγούμενο μήνα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ