ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Δέλτα - ΕΜΑ: Υψηλότερος ο κίνδυνος νοσηλείας - Ζωτικής σημασίας οι δύο δόσεις εμβολίου

Μετάλλαξη Δέλτα - ΕΜΑ: Υψηλότερος ο κίνδυνος νοσηλείας - Ζωτικής σημασίας οι δύο δόσεις εμβολίου
AP Photo/Peter Dejong

Σήμα κινδύνου για την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών κρούει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), τονίζοντας πως η ταχέως μεταδιδόμενη μετάλλαξη Δέλτα -η οποία πιθανώς συνδέεται και με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας- θα καταστεί κυρίαρχη στην ΕΕ έως τα τέλη Αυγούστου.

Η μετάλλαξη Δέλτα δύναται να αποτελέσει «σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας», επισημαίνει ο ΕΜΑ σε κοινή ανακοίνωσή του με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), και υπογραμμίζει πως είναι ζωτικής σημασίας ο πλήρης εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις.

Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι έως τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών του ιού SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Άλφα, και επιπλέον η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

«Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαίο για τις χώρες να επιταχύνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα, περιλαμβανομένης της παράδοσης δεύτερων δόσεων όπου συνίσταται, και να κλείσουν τα 'κενά' ανοσίας και ευκαιρίες για περαιτέρω ανάδυση μεταλλαγμένων στελεχών, το ταχύτερο δυνατό» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ζωτικής σημασίας η δεύτερη δόση

Η συμμόρφωση με το συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας για να επωφεληθούν οι πολίτες από το υψηλότερο επίπεδο προστασίας από τον ιό. Καθώς η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, υπογραμμίζεται η σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού.

Προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι απαιτούνται και οι δύο δόσεις ενός διδοσικού εμβολίου, όπως τα Comirnaty, Spikevax και Vaxzevria, για την παροχή επαρκούς προστασίας έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θανάτου από την Covid-19 είναι μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους και πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα, ωστόσο σε δέκα χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ποσοστό σχεδόν 30% ή και περισσότερο των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών, σύμφωνα με το Vaccine Tracker του ECDC.

Έκκληση προς υγειονομικούς να εμβολιαστούν

Αντιστοίχως, για την προστασία ευπαθών και ηλικιωμένων ατόμων σε κλειστά περιβάλλοντα, όπως νοσηλευόμενοι ασθενείς ή φιλοξενούμε σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια σε ορισμένες χώρες για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού μεταξύ υγειονομικών και λοιπού προσωπικού.

Το EMA και το ECDC ενθαρρύνουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της φροντίδας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και εκείνους τους οποίους φροντίζουν.

Προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες και να αυξήσουν την κάλυψη του εμβολιασμού, οι χώρες μπορούν να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, για παράδειγμα σχετικά με το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση και τη διασπορά των μεταλλάξεων, καθώς και τα νεότερα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι μεταλλάξεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνδυασμός εμβολίων

Μια ανάλογη προσαρμογή είναι ότι οι ιθύνοντες των προγραμμάτων εμβολιασμού σε περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη έχουν αποφασίσει, με άξονα την επιδημιολογική εικόνα της εκάστοτε χώρας, να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά εμβόλια για τη δεύτερη δόση από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την πρώτη δόση.

«H στρατηγική εμβολιασμού «mix and match» έχει ιστορικά εφαρμοστεί για ορισμένα άλλα εμβόλια. Συντρέχουν ικανοί επιστημονικοί λόγοι για να περιμένουμε ότι αυτή η στρατηγική θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται στον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Επίσης, μία ανάλογη στρατηγική μπορεί να επιτρέψει την ανοσοποίηση πληθυσμών πιο γρήγορα, καθώς και την καλύτερη χρήση των υπάρχοντων αποθεμάτων εμβολίων» αναφέρεται.

Ωστόσο, ΕΜΑ και ECDC υπογραμμίζουν ότι επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να κάνουν οποιαδήποτε οριστική σύσταση σχετικά με τη χρήση διαφορετικών εμβολίων κατά της Covid-19 για τις δύο δόσεις.

Παρ' όλα αυτά επισημαίνουν ότι προκαταρκτικά αποτελέσματα από μελέτες στην Ισπανία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ικανοποιητική ανοσοαπόκριση και χωρίς ζητήματα ασφαλείας. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα σύντομα και το EMA θα συνεχίζει να τα εξετάζει μόλις καταστούν διαθέσιμα.

«Πολύ νωρίς» για σύσταση σχετικά με τρίτη δόση

Ως προς το συνδυασμό εμβολίων, ο ΕΜΑ και το ECDC επισημαίνουν ότι είναι ακόμη πολύ πρώιμο να ειπωθεί εάν και πότε μπορεί να χρειαστεί μία ενισχυτική δόση, διότι δεν έχουν συλλεχθεί επαρκή δεδομένα από τις εμβολιαστικές εκστρατείες και τις εν εξελίξει μελέτες για να γίνει κατανοητό πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια, με γνώμονα και την εξάπλωση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ