ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Διαδήλωση κατά των μέτρων Μακρόν ανήμερα της επετείου της Βαστίλης

Κορωνοϊός - Γαλλία: Διαδήλωση κατά των μέτρων Μακρόν ανήμερα της επετείου της Βαστίλης
Screen Grab / Youtube

Με δακρυγόνα διέλυσε η γαλλική αστυνομία διαδήλωση στο Παρίσι κατά των μέτρων που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν προς αναχαίτιση της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, βάσει των οποίων -πέραν του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών- η είσοδος σε εστιατόρια, μπαρ και κινηματογράφους, αλλά και η επιβίβαση σε τρένα και άλλα μέσα μεταφοράς, θα επιτρέπεται μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ κορωνοϊού.

Η αστυνομία επενέβη λίγο αφότου δεκάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία σε λεωφόρο στο κέντρο του Παρισιού, χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τις τοπικές αρχές.

Φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα «Όχι στο διαβατήριο υγείας» και φώναζαν «ελευθερία», κατηγορώντας τον Εμανουέλ Μακρόν ότι καταστέλλει τις ελευθερίες και κάνει διακρίσεις σε βάρος όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Η συγκέντρωση σημειώθηκε ανήμερα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στα Ηλύσια Πεδία για την επέτειο της Άλωσης της Βαστίλης, παρόντος του Εμανουέλ Μακρόν, και με ειδικά μέτρα έναντι του κορωνοϊού.

macron-bastille.jpg
AP Photo/Michel Euler, Pool
AP Photo/Michel Euler, Pool

Η παρέλαση είχε ακυρωθεί πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών και «πιστοποιητικό υγείας»

Στο διάγγελμα που απηύθυνε τη Δευτέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών παράλληλα με την επικείμενη έναρξη ισχύος του «πιστοποιητικού υγείας».

«Πρέπει να εργαστούμε για τον εμβολιασμό όλων των Γάλλων, είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακτήσουμε μια φυσιολογική ζωή» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και προσέθεσε, αναφερόμενος στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα: «Έχει ξεκινήσει ένας καινούριος αγώνας με τον χρόνο».

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλους τους εργαζόμενους σε νοσηλευτικά ιδρύματα, είτε πρόκειται για το υγειονομικό προσωπικό, είτε για το βοηθητικό. Επίσης, υποχρεωτικά θα εμβολιαστούν όσοι έρχονται σε επαφή με ευπαθή άτομα. «Θα έχουν διορία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να εμβολιαστούν» είπε ο Μακρόν, προειδοποιώντας ότι μετά την ημερομηνία αυτήν θα τους επιβληθούν κυρώσεις.

Παράλληλα, το υγειονομικό πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο και με αυτό θα εξασφαλίζεται η είσοδος σε εστιατόρια, καφετέριες και ορισμένα μέσα μεταφοράς, με στόχο να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν.

«Θα εφαρμόζεται στις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, αλλά επίσης στα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, τα ιατροκοινωνικά ιδρύματα, όπως και στα αεροπλάνα, τα τρένα και τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων. Μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αρνητικό τεστ θα διαθέτουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους» τόνισε ο Μακρόν.

Το πιστοποιητικό αυτό θα αρχίσει εξάλλου να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα σε χώρους αναψυχής και πολιτισμού, όπως στους κινηματογράφους και τα θέατρα.

«Θα επεκτείνουμε το πιστοποιητικό όσο το δυνατόν περισσότερο για να ωθήσουμε όσο περισσότερους γίνεται να εμβολιαστούν» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το πιστοποιητικό αυτό βεβαιώνει εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή αν βγήκε πρόσφατα αρνητικός σε τεστ PCR.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης, που πρόκειται να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο, είναι και η υποχρεωτική καραντίνα για 10 ημέρες για όσους βρεθούν θετικοί στην Covid-19. Η αστυνομία θα αναλάβει να κάνει τυχαιοποιημένους ελέγχους, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Γαλλία έχει κάνει τη μία δόση του εμβολίου το 53,1% του πληθυσμού. Πλήρως εμβολιασμένο είναι το 40,6%, ποσοστό που δεν αρκεί για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Επίσης, αν και στα τέλη Μαΐου εμβολιάζονταν καθημερινά περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει πέσει στις 165.000.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και για άλλους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ευρώπη και ο Μακρόν μέχρι πρόσφατα απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Ιταλία, αφού χτυπήθηκε σκληρά από το πρώτο κύμα της πανδημίας, επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων από τα τέλη Μαρτίου, ενώ σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα, Δευτέρα, και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γαλλία είχε πέσει κάτω από τα 2.000 σε ημερήσια βάση στα τέλη Ιουνίου, από 42.000 που ήταν στα μέσα Απριλίου. Όμως στη συνέχεια άρχισε πάλι να αυξάνεται και τώρα κυμαίνεται γύρω στα 4.000 ημερησίως. Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούσαν ότι αν δεν συνεχιστεί η τάση αυτή μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα καταγράφονται έως και 20.000 κρούσματα καθημερινά.

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας, μια ένωση ιατρών, πίεζε την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να επιβάλει τον εμβολιασμό υποχρεωτικά σε όλα τα άτομα άνω των 12 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ