ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Αίρονται οι δασμοί για τις εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων μετά τις διαδηλώσεις

Κούβα: Αίρονται οι δασμοί για τις εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων μετά τις διαδηλώσεις
Διαδηλώτρια κρατάει την κουβανική σημαία εν μέσω βροχής στο Μαϊάμι. AP Photo/Wilfredo Lee

Την προσωρινή άρση των δασμών εισαγωγής σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αναγκαία αγαθά αποφάσισε η Κούβα μετά τις πρόσφατες αναταραχές που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δεκάδων ανθρώπων και τον θάνατο ενός πολίτη.

Έτσι, από την επόμενη Δευτέρα, δεν θα υπάρχει όριο σε αυτά τα αγαθά που θα εισέρχονται από ταξιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Μαρέρο Κρους την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης που μεταδόθηκε στην εθνική τηλεόραση.

«Ήταν απαίτηση πολλών ταξιδιωτών και ήταν αναγκαίο να πάρουμε αυτήν την απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «θα εκτιμήσει τα πράγματα» μετά την 31η Δεκεμβρίου, αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι ταξιδιώτες μπορούν να βάζουν στην Κούβα μέχρι και 10 κιλά φαρμάκων αφορολόγητα. Ωστόσο πρέπει να πληρώνουν δασμούς ακόμη και στις περιορισμένες ποσότητες τροφίμων και προϊόντων ατομικής υγιεινής που τους επιτρέπεται να εισάγουν.

Είναι πάντως αβέβαιο πόσο θα βελτιώσει τη ζωή των Κουβανών αυτή η απόφαση, δεδομένου ότι λίγοι άνθρωποι ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή προς την Κούβα εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

«Όχι, δεν θέλουμε ψίχουλα, θέλουμε ελευθερία» έγραψε ο επικριτής της κυβέρνησης και δημοσιογράφος Γιοάνι Σάντσες στο Twitter λίγο μετά την ανακοίνωση. «Το αίμα δεν χύθηκε στους δρόμους της Κούβας για να εισάγουμε λίγες παραπάνω βαλίτσες».

Την Κυριακή χιλιάδες πολίτες της Κούβας βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα, για την αύξηση των τιμών και τους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων.

Ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν όσοι φτάνουν στην Κούβα να εισάγουν προμήθειες χωρίς να πληρώνουν δασμούς τελωνίου.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί καθώς οι διαδηλώσεις χωρίς άδεια είναι παράνομες στη χώρα, ενώ οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις είναι σπάνιες.

Διαδηλώσεις υποστήριξης των Κουβανών πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές αμερικανικές πόλεις, όπως το Μαϊάμι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ