ΚΟΣΜΟΣ

UNICEF: Η Αϊτή έλαβε τις πρώτες 500.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού

UNICEF: Η Αϊτή έλαβε τις πρώτες 500.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού
AP Photo

Η Αϊτή έλαβε χθες, Τετάρτη, τις πρώτες 500.000 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, τις οποίες δώρισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω του μηχανισμού διαμοιρασμού εμβολίων COVAX, δήλωσαν σήμερα περιφερειακοί αξιωματούχοι.

Η παρτίδα αυτή παραδόθηκε στο πλαίσιο δέσμευσης των ΗΠΑ να χορηγήσουν περίπου 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με ανακοίνωση του PAHO, του περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι δωρεές αυτές έγιναν μέσω του παγκόσμιου μηχανισμού COVAX, ο οποίος διανέμει εμβόλια σε φτωχότερες χώρες.

Εθνική εκστρατεία εμβολιασμού δεν έχει ακόμη αρχίσει στην Αϊτή, η οποία βυθίστηκε βαθύτερα σε κρίση μετά την δολοφονία του προέδρου της Ζοβενέλ Μοΐζ. Κάποιες ιδιωτικές εταιρείες έχουν ωστόσο διανείμει δόσεις στους υπαλλήλους τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αϊτής έδειξαν ωστόσο ότι μόνο ένα 22% των Αϊτινών αποδέχεται το εμβόλιο, σύμφωνα με τον Τζιν Γκαφ, που είναι περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

«Το ότι θα φτάσουν δόσεις εμβολίων σε κοινότητες δεν εγγυάται ότι οι κοινότητες θα θέλουν και να εμβολιαστούν» σημείωσε ο Γκαφ.

Το Υπουργείο Υγείας της Αϊτής ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η χώρα έχει καταγράψει ως σήμερα συνολικά περίπου 19.400 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και περίπου 500 θανάτους από την COVID-19. Ωστόσο και οι δύο αυτοί αριθμοί είναι πιθανόν χαμηλότεροι από τους πραγματικούς λόγω των λίγων τεστ που γίνονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ