ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Και τρίτη δόση εμβολίου από 1η Αυγούστου στην Ουγγαρία

Κορωνοϊός: Και τρίτη δόση εμβολίου από 1η Αυγούστου στην Ουγγαρία
AP Photo/Laszlo Balogh

Την επιλογή εμβολιασμού κατά της COVID-19 με μια τρίτη δόση από την 1η Αυγούστου θα προσφέρει η Ουγγαρία ενώ θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας, δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι γιατροί θα αποφασίζουν ποιο σκεύασμα θα πρέπει να χορηγείται στους πολίτες ως τρίτη δόση, η οποία και θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση εκτός αν οι γιατροί κρίνουν διαφορετικά.

Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εξασφαλιστούν δόσεις για όλον τον πληθυσμό του πλανήτη προτού οι χώρες προχωρήσουν σε χορήγηση τρίτης δόσης, όλο και περισσότερες χώρες συζητούν την ενισχυτική δόση προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα νέων κρουσμάτων που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ακόμη εξετάζει αν μια τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να χορηγείται στο σύνολο των πολιτών.

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε αύξηση των νέων κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα -από μονοψήφιους αριθμούς σε περίπου 450 κρούσματα την ημέρα- και η χώρα έχει επισπεύσει την επόμενη παραγγελία εμβολίων της Pfizer.

Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν κατά πόσο είναι αναγκαία μια τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου για την Covid-19 στους πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά θα χρειαστεί να δουν περισσότερα δεδομένα ώστε να γνωρίζουν αν αυτές οι πρόσθετες δόσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, ανέφερε εξάλλου στις αρχές της εβδομάδας ένας υγειονομικός αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ