ΚΟΣΜΟΣ

Η «αιώνια» καγκελάριος: Τι θα κάνει η Άνγκελα Μέρκελ όταν πέσει η «αυλαία»;

Η «αιώνια» καγκελάριος: Τι θα κάνει η Άνγκελα Μέρκελ όταν πέσει η «αυλαία»;
Η Άνγκελα Μέρκελ κατά την υποδοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2019 στο Βερολίνο, μία από τις περιστάσεις κατά τις οποίες ο φακός την κατέγραψε να τρέμει AP Photo/Susan Walsh

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει πέσει η «αυλαία» στη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελαρίου της Γερμανίας.

Έπειτα από 16 χρόνια συνεχούς πίεσης στην πρώτη γραμμή, η Μέρκελ επιθυμεί να κάνει ένα πραγματικό διάλειμμα μετά τη θητεία της, χωρίς να πρέπει να αποδεχθεί αμέσως την επόμενη πρόσκληση-πρόκληση παραβλέποντας τα δικά της ενδιαφέροντα, και έτσι να μπορέσει να διαβάσει ή απλώς να κοιμηθεί.

«Δεν θα αποδεχτώ αμέσως την επόμενη πρόσκληση επειδή θα φοβηθώ ότι δεν θα έχω τίποτα να κάνω και κανείς δεν θα με θέλει πια» δήλωσε η Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, όπου αναγορεύθηκε σε επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ως αναγνώριση του γεγονότος ότι «δεν είναι μόνο ηγέτις της Γερμανίας, αλλά υπήρξε επίσης ένας φάρος για τον κόσμο σε περιόδους κρίσης».

Η Μέρκελ θα ήθελε να ανακάμψει από αυτές τις περιόδους κρίσης μετά τη θητεία της.

Όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει την επόμενη ημέρα μετά την παράδοση της καγκελαρίας, η ίδια απάντησε:

«Θα ήθελα να κάνω ένα κανονικό διάλειμμα και να σκεφτώ τι με ενδιαφέρει πραγματικά. Τα τελευταία 16 χρόνια δεν είχα πολύ χρόνο για να σκεφτώ κάτι τέτοιο. Και τότε ίσως προσπαθήσω να διαβάσω κάτι και όταν κλείνουν τα μάτια μου επειδή κουράστηκα, τότε θα κοιμηθώ λίγο και μετά θα δούμε».

Η Μέρκελ κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν θα της λείψει να παίρνει συνεχώς αποφάσεις.

«Πιθανόν να κάνω από συνήθεια πολλές σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει σε αυτήν την περίπτωση, αλλά τότε θα θυμηθώ γρήγορα ότι κάποιος άλλος ασχολείται με αυτό τώρα. Και νομίζω ότι αυτό θα μου αρέσει πάρα πολύ»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ