ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ακροδεξιοί υποστηρικτές Τραμπ σχεδίαζαν επίθεση στα γραφεία των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια

ΗΠΑ: Ακροδεξιοί υποστηρικτές Τραμπ σχεδίαζαν επίθεση στα γραφεία των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια
Από την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου AP Photo/Jose Luis Magana

Δύο Αμερικανοί, που συνδέονται με ακροδεξιές οργανώσεις, κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επίθεση στα γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος στην Καλιφόρνιαστο πλαίσιο «πολέμου» για την... υφαρπαγή της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ίαν Ρότζερς, ιδιοκτήτης γκαράζ, 45 ετών, συνελήφθη τον Ιανουάριο, έχοντας στην κατοχή του ένα ολόκληρο οπλοστάσιο και έκτοτε παραμένει προφυλακισμένος. Ο Τζάροντ Κόουπλαντ, 37 ετών, συνελήφθη αυτήν την εβδομάδα, βάσει σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οργισμένοι από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να επιτεθούν σε στόχους του Δημοκρατικού κόμματος, πιστεύοντας ότι θα ξεκινούσαν «ένα κίνημα που θα οδηγούσε στην ανατροπή της κυβέρνησης», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που επιμένει, χωρίς αποδείξεις, ότι είναι ύμα εκλογικής απάτης, «χρειάζεται τη βοήθειά μας» είχε γράψει ο Ρότζερς στον συνεργό του, όταν αντάλλασσαν μηνύματα μέσω μιας κρυπτογραφημένης υπηρεσίας.

«Θέλω πραγματικά να ανατινάξω ένα Δημοκρατικό κτίριο» ανέφερε σε άλλη συζήτηση, τον Ιανουάριο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

«Είμαι σύμφωνος» και «ετοίμασε την επίθεση» απάντησε ο Τζάροντ Κόουπλαντ, ο οποίος ήρθε σε επαφή με ακροδεξιές ομάδες για να ζητήσει τη στήριξή τους. Ο ίδιος ήταν μέλος του ριζοσπαστικού μορφώματος Three Percenters («Οι 3%»).

Οι δύο άνδρες εξέτασαν διάφορους στόχους, όπως την κατοικία του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Καλιφόρνιας ή τις έδρες του Twitter και του Facebook, όμως τελικά επέλεξαν να ξεκινήσουν πυρπολώντας τα γραφεία του κόμματος στο Σακραμέντο.

Μετά «θα δούμε τι θα γίνει. Στις 20 [Ιανουαρίου], ξεκινάμε τον πόλεμο» έγραψε ο Ίαν Ρότζερς, αναφερόμενος στην ημέρα της ορκωμοσίας του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πέντε ημέρες νωρίτερα ωστόσο, συνελήφθη από την αστυνομία.

Στην έρευνα που έγινε στην επιχείρησή του οι αστυνομικοί βρήκαν πέντε αυτοσχέδιες βόμβες, υλικά για την κατασκευή βομβών καθώς και περίπου 50 πυροβόλα όπλα, μεταξύ των οποίων τρία παράνομα αυτόματα τουφέκια. Δύο ημέρες αργότερα ερεύνησαν και το σπίτι του Τζάροντ Κόουπλαντ ο οποίος, στο μεταξύ, είχε διαγράψει τις συνομιλίες τους από το τηλέφωνό του.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για «συνωμοσία με στόχο την πυρπόληση κτιρίου» και αν κριθούν ένοχοι μπορεί να τους επιβληθεί κάθειρξη 20 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ