ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Στους 36 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες

Βέλγιο: Στους 36 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες
AP Photo

Στους 36 ανέρχονται οι νεκροί στο Βέλγιο από τις πλημμύρες, σύμφωνα με τις αρχές της Βαλλονίας.

Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 17 σοροί, ενώ περισσότεροι από 160 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Τουλάχιστον 1.100 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς υδροδότηση και 3.700 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με το rtbf.

Γερμανία: Στους 156 οι νεκροί - Εκατοντάδες τραυματίες

Ο απολογισμός των καταστροφικών πλημμυρών έφθασε τους 156 νεκρούς στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ανεβάζοντας συνολικά σε τουλάχιστον 183 τον αριθμό των νεκρών από την κακοκαιρία στη δυτική Ευρώπη.

Μόνο στο γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, η τοπική αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωση ότι υπάρχουν 110 νεκροί, συγκριτικά με 98 σε προηγούμενο απολογισμό.

«Υπάρχουν φόβοι ότι θα προστεθούν και άλλα θύματα», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, κάνοντας επίσης λόγο για τουλάχιστον 670 τραυματίες μόνο σε αυτή την περιοχή.

Τις περιοχές της δυτικής Γερμανίας που «σαρώθηκαν» από τις φονικές καταιγίδες επισκέφθηκαν το Σάββατο ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Περισσότεροι από 25.000 άνδρες και γυναίκες σωστικών και τεχνικών συνεργείων επιχειρούν στις πληγείσες ζώνες αναζητώντας επιζώντες, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Ενδεικτικό της δυσκολίας του έργου των σωστικών συνεργείων είναι το γεγονός ότι από την περασμένη Τετάρτη έως σήμερα τέσσερις πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιχειρήσεις στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Η αστυνομία της περιοχής απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις να αποφεύγεται η προσέγγιση των πληγεισών περιοχών, αλλά και η χρήση drones από ιδιώτες. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Αστυνομία του Μάιντς τόνισε μάλιστα ότι «ένας τόπος καταστροφής δεν προσφέρεται για εκδρομή», με το βλέμμα σε εκατοντάδες άτομα που συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία προκειμένου να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των διασωστών.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού.

Επιπλέον, το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί με συνεχείς διακοπές και πολλές σιδηροδρομικές γραμμές μεταξύ Κολωνίας και Κόμπλεντς έχουν καταστραφεί.

Τις επόμενες ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία εναλλακτικές διαδρομές, ανακοίνωσαν οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB), ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν οι δεκάδες γέφυρες που έχουν καταρρεύσει και θα χρειαστούν, σύμφωνα με τις αρχές, ενδεχομένως και χρόνια προκειμένου να επισκευαστούν.

Εξαιρετικά δυσμενής είναι η κατάσταση και στο Βάσενμπεργκ, όπου 700 άτομα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή όταν υποχώρησε φράγμα στον ποταμό Ρουρ. Οι αρχές δεν αποκλείουν να καταστεί αναγκαία η εκκένωση και άλλων χωριών της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ