ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Μόνο εμβολιασμένοι στα νυχτερινά κέντρα από τον Σεπτέμβριο

Κορωνοϊός - Βρετανία: Μόνο εμβολιασμένοι στα νυχτερινά κέντρα από τον Σεπτέμβριο
AP Photo/Alberto Pezzali

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, και όχι αρνητικό τεστ έναντι του κορωνοϊού, θα επιτρέπεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου η είσοδος στα κλαμπ και άλλους χώρους όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον σήμερα, Δευτέρα -πρώτη ημέρα πλήρους άρσης των περιοριστικών μέτρων παρά την ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Πολλοί θαμώνες συνέρευσαν σήμερα, Δευτέρα, στις πρώτες ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις χωρίς περιορισμούς, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία της Covid-19.

Η βρετανική κυβέρνηση άνοιξε ξανά τα κλαμπ και ήρε σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αγγλία, σε ένα στοίχημα για το εάν οι μαζικοί εμβολιασμοί θα αποτρέψουν ένα ακόμη κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο, αργότερα ο Τζόνσον ανακοίνωσε πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα απαγορευτεί να εισέρχονται στα κλαμπ.

Η απόφαση ακολουθεί εξάρσεις κρουσμάτων που συνδέονται με τα κλαμπ σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και το Ισραήλ, όπου οι Αρχές αναγκάστηκαν να τα κλείσουν εκ νέου.

«Μπορώ να ανακοινώσω τώρα ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν όλοι οι άνω των 18 ετών θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις, σχεδιάζουμε να καταστήσουμε τον πλήρη εμβολιασμό ως την προϋπόθεση εισόδου στα κλαμπ και σε άλλους χώρους, όπου συγκεντρώνονται μεγάλη πλήθη» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η απόδειξη ενός αρνητικού τεστ δεν θα επαρκεί πλέον» σημείωσε.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, Πάτρικ Βάλανς, δήλωσε την ίδια στιγμή πως τα κλαμπ και άλλοι κλειστοί χώροι θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιθανές εκδηλώσεις υπερμετάδοσης», λόγω του κόσμου που βρίσκεται σε στενή επαφή.

«Θα περίμενα πως με το άνοιγμα των κλαμπ, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση στα κρούσματα και θα δούμε επίσης εξάρσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένα κλαμπ» ανέφερε.

Ο Μπόρις Τζόνσον, πάντως, πως η βρετανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει ανάλογα προαπαιτούμενα για τις παμπ.

«Σίγουρα δεν θέλω να δω διαβατήρια για τις παμπ» σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ