ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος ΠΓΔΜ: «Προς όφελος της Ελλάδας το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού»

Πρόεδρος ΠΓΔΜ: «Προς όφελος της Ελλάδας το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού»
EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ καταγγέλλει την Αθήνα για έλλειψη συνεργασίας στο προσφυγικό, καθώς και για στασιμότητα στην ονοματολογία, ενώ θεωρεί ότι το κλείσιμο της βαλκανικής οδού είναι προς όφελος της Ελλάδας.

“Η ελληνική κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου δεν είναι εις βάρος της Ελλάδας αλλά αντιθέτως προς όφελός της”, εκτιμά ο Ιβάνοφ σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ενώ επεσήμανε πως η ΠΓΔΜ δεν ζήτησε ποτέ τον αποκλεισμό της Αθήνας από τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε ελάχιστη στο κάλεσμα των Σκοπίων για διμερή συντονισμό ενώ και η αστυνομική συνεργασία είναι ανεπαρκής.

Εκφράζοντας την απορία του για το ότι δεν μπορεί να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, ανέφερε: “Ξεπερνά τη λογική γιατί οι πρόεδροι δύο γειτονικών χωρών δεν έχουν ποτέ συναντηθεί. Όταν δύο χώρες έχουν διαφορές, αυτές μπορούν να λυθούν μόνο με διάλογο και συνήθως τα πρώτα βήματα γίνονται από τον πρόεδρο ή κάποιους βουλευτές πέραν της καθημερινής πολιτικής” και πρόσθεσε:

“Κανένα πρόβλημα δεν επιλύεται αγνοώντας το και αποφεύγοντας την επικοινωνία. Ούτε το προσφυγικό θα λυθεί ούτε το ονοματολογικό”.

Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Ιβάνοφ σημείωσε πως “ό,τι δεν λύθηκε τόσο καιρό δεν θα λυθεί εν μία νυκτί”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “οι συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα υπήρξαν ενθαρρυντικές”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των κλειστών συνόρων αλλά και των παράνομων ροών, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι “παρά τον κλειστό διάδρομο, κάθε βράδυ καταγράφουμε περί τις 100 απόπειρες παράνομης εισόδου”, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της ελληνικής ηγεσίας, καθώς όπως λέει ο ίδιος:

“Φαίνεται ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα αποτυγχάνουν να συλλάβουν τη σοβαρότητα των κινδύνων ασφαλείας που προκύπτουν από την κρίση”.

“Η πραγματικότητα είναι ότι η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Με λύσεις μονομερείς και επιβληθείσες θα ήταν αδύνατον να τερματισθεί η διαφορά”, κατέληξε ο Ιβάνοφ.

Απάντηση Κούτρα για τις δηλώσεις Ιβάνοφ

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρμόδια για να εξασφαλίζει τις απαραίτητες πληροφορίες στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ. Ασφαλώς δε, δεν ευθύνεται για το ότι είναι ανενημέρωτος για την πορεία των σχέσεων των δύο κρατών", ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, σχετικά με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στη σημερινή συνέντευξή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ