ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία - Μελέτη: Ίσως και δέκα φορές μεγαλύτερος ο αληθινός αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό

Ινδία - Μελέτη: Ίσως και δέκα φορές μεγαλύτερος ο αληθινός αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό
AP Photo/Amit Sharma, File

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία λόγω της της Covid-19 θα μπορούσε να είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό που σήμερα πλησιάζει τους 415.000 νεκρούς, σύμφωνα με αμερικανική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το οποίο θα καθιστούσε την πανδημία τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην Ινδία από την ανεξαρτησία της.

Ειδικοί που ασχολούνται με την επιδημιολογική κατάσταση στην Ινδία προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι ο απολογισμός είναι πολύ υποεκτιμημένος στην χώρα αυτή του 1,3 δισεκ. κατοίκων.

Ωστόσο, η εκτίμηση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (Center for Global Development) είναι η υψηλότερη που έχει γίνει ποτέ. Λαμβάνει υπόψιν τη δραματική επιδημιολογική έξαρση που καταγράφηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο λόγω του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που καλύπτει την περίοδο από την έναρξη της επιδημίας την προηγούμενη χρονιά έως φέτος τον Ιούνιο, μεταξύ 3,4 και 4,7 εκατ. άνθρωποι έχουν υποκύψει στον κορωνοϊό το διάστημα αυτό.

«Ο πραγματικός απολογισμός των νεκρών είναι πιθανόν της τάξης των εκατομμύριων, όχι εκατοντάδων χιλιάδων, το οποίο στην πραγματικότητα την καθιστά τη χειρότερη ανθρώπινη τραγωδία στην Ινδία από τη διαίρεση και την ανεξαρτησία», ανέφεραν οι μελετητές.

Ύστερα από τη διαίρεση μεταξύ της Ινδίας, κατά πλειοψηφίας ινδουιστικής, και του Πακιστάν, κατά πλειοψηφία μουσουλμανικού, το 1947, οι διαθρησκευτικές συγκρούσεις προκάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Ορισμένοι έδιναν ακόμα και απολογισμό δύο εκατομμυρίων νεκρών.

Επισήμως, η Ινδία έχει καταγράψει λίγους περισσότερους από 414.000 νεκρούς λόγω της Covid-19, που είναι ο τρίτος υψηλότερος απολογισμός στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ (609.000) και τη Βραζιλία (542.000).

Οι ειδικοί δεν αποδίδουν την υποεκτίμηση του επίσημου απολογισμού στην Ινδία σε εσκεμμένη συγκάλυψη αλλά στις ελλείψεις του εγχώριου υγειονομικού συστήματος

Πολλά ινδικά κρατίδια έχουν αναθεωρήσει προς τα επάνω τους απολογισμούς τους τις τελευταίες εβδομάδες να αυξάνονται οι απολογισμοί τους.

Η μελέτη του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη βασίζεται στην εκτίμηση της «υπερβάλλουσας θνησιμότητας», δηλαδή στη σύγκριση μεταξύ του σημερινού αριθμού θανάτων και αυτού πριν από την πανδημία.

Οι συντάκτες -στους οποίους περιλαμβάνεται ο Άρβιντ Σουμπραμάνιαν, πρώην οικονομικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης και επίσης ειδικός του Χάρβαρντ- ανέλυσαν κυρίως τις καταχωρίσεις θανάτων σε συγκεκριμένα κρατίδια και τις επίσημες εθνικές μελέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ