ΚΟΣΜΟΣ

Σε προχωρημένες συνομιλίες Τουρκία - Ρωσία για δεύτερη συστοιχία S-400

Σε προχωρημένες συνομιλίες Τουρκία - Ρωσία για δεύτερη συστοιχία S-400
AP

Η Ρωσία και η Τουρκία ολοκληρώνουν τις συνομιλίες πάνω στο νέο συμβόλαιο για την πώληση της δεύτερης συστοιχίας του αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Όπως δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας και εξαγωγών οπλικών συστημάτων Αλεξάντρ Μιχέγεφ., έχει ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη.

«Ολοκληρώνονται οι συνομιλίες, έχει διαμορφωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη, έχει εκπονηθεί το πρόγραμμα τεχνολογικής συνεργασίας στο έργο αυτό, και ως εκ τούτου αναμένουμε να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό τους προσεχείς μήνες», δήλωσε ο Μιχέγεφ.

Τον Απρίλιο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα διεξάγει συνομιλίες με την Μόσχα για την αγορά δεύτερης συστοιχίας του αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Η Ρωσία κι η Τουρκία είχαν υπογράψει συμφωνία για την αγορά συστοιχίας του αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 το 2017, η οποία παραδόθηκε στην Άγκυρα στο διάστημα καλοκαιριού-φθινοπώρου του 2019.

Η αγορά του ρωσικού αντιεροπορικού συστήματος από την Τουρκία έχει προκαλέσει την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών, που ανησυχούν αφ' ενός για την πολιτική προσέγγιση της Άγκυρας με τη Μόσχα και αφετέρου για την ασφάλεια των συμμαχικών οπλικών συστημάτων και ειδικά του νέου μαχητικού F-35, καθώς υπάρχει κίνδυνος η Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Μεταξύ των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν και η αποβολή της από το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35.

Υπενθυμίζεται πως στον απόηχο της «επίσημης πρώτης» Μπάιντεν-Ερντογάν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε το αδιέξοδο στη διαμάχη ΗΠΑ-Τουρκίας για το ζήτημα των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων.

Μιλώντας στις 17 Ιουνίου, στους δημοσιογράφους ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πως δεν υπήρξε λύση σχετικά με τους S-400 κατά τη συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ανέφερε πως στις Βρυξέλλες υπήρξε δέσμευση να συνεχιστεί ο διάλογος για το ζήτημα, όμως ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει προς τις ΗΠΑ μόλις λίγο πριν τις δηλώσεις Σάλιβαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας.

«Μην περιμένετε να κάνουμε ένα διαφορετικό βήμα στο θέμα των F-35 και των S-400. Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογεί για τα [μαχητικά] F-35» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνομιλία που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ