ΚΟΣΜΟΣ

Τζεφ Μπέζος για την πτήση του στο διάστημα: Η καλύτερη μέρα της ζωής μου

Τζεφ Μπέζος για την πτήση του στο διάστημα: Η καλύτερη μέρα της ζωής μου
AP

Ο δισεκατομμυριούχος, Τζεφ Μπέζος, έγινε ο δεύτερος άνθρωπος μέσα σε μια εβδομάδα που βρέθηκε στο διάστημα , με το διαστημικό σκάφος της εταιρίας του, «Blue Origin».

Υπενθυμίζεται πως ο ιδρυτής της «Amazon» συνοδεύτηκε από μια επιλεγμένη ομάδα: τον αδερφό του, Μαρκ, τον 18χρονο Όλιβερ Ντέμεν από την Ολλανδία που είναι και ο πιο νέος που βρέθηκε στο διάστημα και την 82χρονη Γουόλι Φανκ, από το Τέξας που είχε εκπαιδευτεί από την NASA, ωστόσο δεν συμμετείχε ποτέ σε κάποια διαστημική αποστολή - Έτσι στην αποστολή συμμετείχαν ο νεότερος και ο γηραιότερος άνθρωπος που πέταξαν ποτέ στο διάστημα.

«Η καλύτερη μέρα» είπε ο Μπέζος όταν η κάψουλα προσεδαφίστηκε στην έρημο Δυτικό Τέξας μετά από πτήση 10 λεπτών.

Η αποστολή πήρε το όνομά της από τον πρώτο αστροναύτη της Αμερικής, Άλαν Σέπαρντ. Ο πύραυλος New Origin Shepard της Blue Origin έκανε την πτήση του κατά την 52η επέτειο από την προσγείωση του Apollo 11 στη Σελήνη, συμβολική ημερομηνία που επέλεξε ο Μπέζος για την ιστορική της σημασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Galactic προηγήθηκε κατά εννέα ημέρες στον αγώνα για διαστημικά τουριστικά ταξίδια, ενώ ο Μπέζος προτίμησε να εκτελέσει την αποστολή σε αυτή τη συμβολική για τη διαστημική ιστορία ημέρα.

Σε αντίθεση με το αεροσκάφος του Μπράνσον, η κάψουλα του Τζεφ Μπέζου ήταν πλήρως αυτοματοποιημένη και δεν απαιτούσε εξουσιοδοτημένο προσωπικό επί της πτήσης.

Το Blue Origin έφτασε σε ύψος περίπου 106 χιλιομέτρων, 16 χιλιόμετρα υψηλότερα από την πορεία που διήνυσε το σκάφος του Μπράνσον στις 11 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια των αρκετών λεπτών που διήρκησε η έλλειψη βαρύτητας, το βίντεο από το εσωτερικό της κάψουλας έδειξε τους τέσσερις να αιωρούνται, να κάνουν τούμπες κ.λπ.

Θα μπορούσαν να ακουστούν επευφημίες, κραυγές και θαυμαστικά επιφωνήματα. Η κάψουλα προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο, με τον Μπέζο και τους καλεσμένους του να βιώνουν για λίγο περίπου έξι φορές τη δύναμη της βαρύτητας, ή 6 G, στο δρόμο της επιστροφής.

Με επικεφαλής τον Μπέζο, βγήκαν από την κάψουλα και με φαρδιά χαμόγελα, αγκάλιασαν τους οικείους τους, και έπειτα άνοιξαν μπουκάλια αφρώδους οίνου, ψεκάζοντας ο ένας τον άλλο.

«Οι προσδοκίες μου ήταν υψηλές και ξεπεράστηκαν δραματικά», είπε αργότερα ο Μπέζος.

Η πτήση τους διήρκεσε 10 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα - πέντε λεπτά λιγότερα από την πτήση Freedom 7 του Άλαν Σέπαρντ το 1961. Οι κόρες του Σέπαρντ, η Λόρα και η Τζούλι, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου λίγες ώρες αργότερα.

Στην πτήση του Blue Origin ήταν και η Γουόλι Φανκ, από την περιοχή του Ντάλας, μία από τις 13 γυναίκες πιλότους που πέρασαν τις ίδιες δοκιμές με τους υποψήφιους αστροναύτες της NASA στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στο διάστημα.

«Περίμενα πολύ καιρό για να φτάσω εκεί», είπε ο Φανκ μετά την πτήση.
«Θέλω να πάω ξανά - γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Τζόρνταν Μπιμ, δήλωσε ότι το επίτευγμα των επιβατών είναι πραγματικά αξιοσημείωτο. Φανταστείτε εάν ο επικεφαλής της NASA αποφάσιζε ότι ήθελε να ξεκινήσει ο ίδιος το 1961 αντί του Σέπαρντ στην πρώτη διαστημική πτήση των ΗΠΑ, δήλωσε .«Αυτό θα ήταν αδιανόητο» είπε ο Μπιμ.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπέζος παραιτήθηκε αυτόν τον Ιούλιο από Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon και μόλις την περασμένη εβδομάδα δώρισε 200 εκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση του Εθνικού Μουσείου Διαστήματος.

Τα περισσότερα από τα 28 εκατομμύρια δολάρια από τη δημοπρασία έχουν διανεμηθεί σε διαστημικές ομάδες και εκπαίδευσης, με τα υπόλοιπα να επωφελούνται από το Blue Origin's Club for the Future, τον δικό του εκπαιδευτικό οργανισμό.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο δισεκατομμυριούχος, Τζεφ Μπέζος, προσέφερε από 100.000 δολάρια σε κάθε μέλος της αποστολής για να τα προσφέρει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της επιλογής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ