ΚΟΣΜΟΣ

Αγώνες Τόκιο: Απέλυσαν στο «παρά πέντε» τον καλλιτεχνικό διευθυντή μετά από αστείο για το Ολοκαύτωμα

Αγώνες Τόκιο: Απέλυσαν στο «παρά πέντε» τον καλλιτεχνικό διευθυντή μετά από αστείο για το Ολοκαύτωμα
©Tokyo 2020 via AP

Τον διευθυντή της τελετής έναρξης απέλυσαν οι διοργανωτές την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, μετά από «κωμικά» σχόλια, όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε, που είχε κάνει σχετικά με τον Ολοκαύτωμα.

Την Πέμπτη, οι διοργανωτές των Αγώνων του Τόκιο απέλυσαν τον Kentaro Kobayashi για ένα αστείο που είχε κάνει για το Ολοκαύτωμα ως μέρος μιας κωμικής παράστασής του τη δεκαετία του 1990, κάτι που επανεμφανίστηκε πρόσφατα στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

«Έχει γίνει αντιληπτό ότι ο κ.Kobayashi έκανε σχόλια όπου αστειευόταν για ένα τραγικό γεγονός στην ιστορία», δήλωσε ο Seiko Hashimoto, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής.

Νωρίτερα, το Κέντρο Simon Wiesenthal, μια διεθνής εβραϊκή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσίευσε δήλωση που καταδικάζει την προηγούμενη συμπεριφορά του Kobayashi, αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

«Οποιαδήποτε σύνδεση αυτού του ατόμου με τους Ολυμπιακούς του Τόκιο θα προσβάλει τη μνήμη έξι εκατομμυρίων Εβραίων και θα είναι μία σκληρή κοροϊδία για τους Παραολυμπιακούς», δήλωσε ο Αβραάμ Κούπερ, ραβίνος και παγκόσμιος διευθυντής κοινωνικής δράσης του κέντρου.

Παράλληλα, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, δεινός υποστηρικτής των Αγώνων του Τόκιο, δεν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση.

Οι ειδήσεις είναι οι τελευταίες σε μια σειρά αμήχανων περιστατικών για τους διοργανωτές του Τόκιο που έχουν προκαλέσει οργή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Έρχονται λίγες μέρες μετά την απομάκρυνση γνωστού μουσικού, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την θέση του στην τελετή έναρξης, έπειτα από αναφορές για εκφοβισμό και καταχρηστική συμπεριφορά.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό, καθώς νωρίτερα φέτος, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020 παραιτήθηκε μετά από σεξιστικά σχόλια. Ανάλογη εξέλιξη και για τον επικεφαλής του δημιουργικού σκέλους των Ολυμπιακών Αγώνων που ακολούθησε μετά από υποτιμητικά σχόλια για μια δημοφιλή Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα.

Υποτονική τελετή

Η τελετή έναρξης την Παρασκευή πρόκειται να είναι μια υποτονική υπόθεση, με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι λιγότερα από 950 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μόνο περίπου 15 παγκόσμιων ηγετών να δίνουν το «παρών».

Η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν προσγειώνεται στο Τόκιο σήμερα το απόγευμα για την τελετή έναρξης των Αγώνων, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την παρουσία της για να συζητήσει για τα εμβόλια με τον Πρωθυπουργό Yoshihide Suga.

Ο Μπάιντεν ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες προτρέποντας περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Μόνο το ένα τρίτο των Ιαπώνων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες του κοινού ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν εστία υπερμετάδοσης.

Ήδη 87 άτομα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς, συμπεριλαμβανομένων αθλητών, έχουν βγει θετικοί στον κορωνοϊό, αναγκάζοντας σε αποσύρσεις αθλητών και ωθώντας τους συμπαίκτες τους να απομονωθούν.

Σύμφωνα με το NHK, ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή έναρξης αφού η ιαπωνική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περιορισμούς στο Τόκιο.

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση στην εφημερίδα Asahi, το 68% των ερωτηθέντων εξέφρασαν αμφιβολίες για την ικανότητα των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων να ελέγξουν τα κρούσματα, με το 55% να δηλώνει ότι αντιτίθεται στη διοργάνωση .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ