ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιρλανδία: «Φρένο» στην άρση του lockdown λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Κορωνοϊός - Ιρλανδία: «Φρένο» στην άρση του lockdown λόγω μετάλλαξης Δέλτα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Peter Morrison

Η Ιρλανδία θα περιμένει μερικές εβδομάδες πριν εξετάσει τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού για τον κορωνοϊό πέραν της σχεδιαζόμενης για τη Δευτέρα λειτουργίας των εσωτερικών χώρων σε εστιατόρια και μπαρ, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λίο Βαράντκαρ.

Η Ιρλανδία προχωρά σταδιακά στη χαλάρωση του τρίτου και μεγαλύτερου σε διάρκεια lockdown της και νωρίτερα αυτό τον μήνα καθυστέρησε τα σχέδια να επιτρέψει την εξυπηρέτηση πελατών στους εσωτερικούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων για πρώτη φορά φέτος λόγω ανησυχιών για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πελάτες θα επιτρέπεται τώρα να απολαμβάνουν το γεύμα και το ποτό τους στους εσωτερικούς χώρους από την επόμενη εβδομάδα, αφού το Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους κλειστούς χώρους όπως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τις αίθουσες συναυλιών, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα.

«Η συμβουλή της NPHET (Εθνικής Ομάδας Έκτακτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας), το αίσθημα στην κυβέρνηση, είναι να κρατήσουμε αυτά που κερδίσαμε και ας κάνουμε ένα διάλειμμα για μερικές εβδομάδες πριν χαλαρώσουμε περαιτέρω τους περιορισμούς», δήλωσε ο Βαράντκαρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.

Οι αυστηροί περιορισμοί της Ιρλανδίας είχαν ως αποτέλεσμα το 18,3% του εργατικού δυναμικού να μείνει μόνιμα ή προσωρινά χωρίς δουλειά. Πάνω από τους μισούς εξ αυτών λαμβάνουν προσωρινά επιδόματα ανεργίας λόγω της COVID-19, με τον αριθμό τους να αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω με το εκ νέου άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στις επιχειρήσεις εστίασης.

Το περισσότερο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα οδηγεί σε ένα τέταρτο κύμα κρουσμάτων COVID-19 στην Ιρλανδία, με τον δείκτη επίπτωσης 14 ημερών να αυξάνεται σε 246 ανά 100.000 ανθρώπους από 93 ένα μήνα νωρίτερα.

Ωστόσο, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας αυτή τη στιγμή κινείται με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη, με το 66% του ενήλικου πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 80% μερικώς προστατευμένο με την πρώτη από τις δύο δόσεις -- μειώνοντας σοβαρά το ποσοστό σοβαρής νόσησης και θανάτου λόγω της COVID-19.

Η Ιρλανδία έχει καταγράψει 287.951 κρούσματα COVID-19 μεταξύ των 4,9 εκατ. κατοίκων της και 5.026 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ