ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμα σε Twitter, Facebook και Τelegram

Ρωσία: Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμα σε Twitter, Facebook και Τelegram
AP/Matt Rourke

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στο Twitter 5,5 εκατ. ρουβλίων (63.095 ευρώ) επειδή δεν αφαίρεσε «απαγορευμένο περιεχόμενο», σύμφωνα με  το πρακτορείο TASS.

Το συνολικό ποσό των προστίμων που έχουν επιβληθεί στο Twitter στη Ρωσία ανέρχεται στα 33,4 εκατ. ρούβλια (383,159 ευρώ).

Πρόστιμο επίσης ύψους 6 εκατομμυρίων ρουβλίων (68.831 ευρώ) επιβλήθηκε στο Facebook και 11 εκατομμυρίων ρουβλίων (126.190 ευρώ) στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, επειδή δεν αφαίρεσαν απαγορευμένο περιεχόμενο, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Από τις αρχές του έτους στο Facebook Inc έχουν επιβληθεί πρόστιμα 49 εκατ. ρουβλίων (562.119 ευρώ) και στο Telegram Messenger Inc 26 εκατ. ρουβλίων (298.267 ευρώ).

Tα πρόστιμα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διένεξης μεταξύ της Ρωσίας και των γιγάντων της τεχνολογίας, ενώ η Μόσχα υποχρεώνει τις ξένες εταιρείες να ανοίξουν γραφεία στην +και να αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα στην επικράτεια της.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγους μήνες πρίν, και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2021, η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) της Ρωσίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 12,1 εκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική εταιρεία Apple για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.

Η FAS ανακοίνωσε ότι η διανομή εφαρμογών για κινητά από την Apple μέσω του λειτουργικού συστήματος iOS είχε ως αποτέλεσμα να δώσει στα δικά της προϊόντα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική καταγγελία που έγινε από τη ρωσική εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky Lab, σύμφωνα με την οποία μια νέα έκδοση της εφαρμογής Safe Kids είχε απορριφθεί από το λειτουργικό σύστημα της Apple, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ