ΚΟΣΜΟΣ

Στους 37 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Βέλγιο - Τις πληγές της μετράει η Γερμανία

Στους 37 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Βέλγιο - Τις πληγές της μετράει η Γερμανία
AP/Valentin Bianchi

Τριάντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στις πλημμύρες που έπληξαν το ανατολικό Βέλγιο, στις 14 και 15 Ιουλίου και άλλοι έξι παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το εθνικό κέντρο κρίσεων.

Ο προηγούμενος απολογισμός, το βράδυ της Τετάρτης, έκανε λόγο για 32 νεκρούς και 18 αγνοούμενους.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την τραγωδία ανήλθε σε 37», ανέφερε το κέντρο διαχείρισης κρίσεων στον ιστότοπό του.

Με τον απολογισμό αυτό, το σύνολο των θυμάτων στην Ευρώπη ανέρχεται σε 214, λαμβάνοντας υπόψη τους 177 νεκρούς στη Γερμανία, σχεδόν όλοι στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε επανεξέταση ζητείται να τεθεί το σύστημα προειδοποίησης έκτακτων κινδύνων στη Γερμανία, μετά την κριτική που δέχθηκε, καθώς θεωρείται ότι οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για τις καταστροφικές πλημμύρες, έφτασαν στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών πολύ αργά.

Ενώ συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί ότι διέπραξαν λάθη τα κρατίδια.

Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, δέχθηκε μαζική κριτική, προς υπεράσπιση του οποίου έσπευσε ο Ματίας Μίτελμπεργκ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρτών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) για θέματα εσωτερικής πολιτικής.

«Τώρα θα πρέπει να αναλυθούν τα γεγονότα της καταστροφικής πλημμύρας λεπτομερώς για να δούμε αν και πού δεν έχουν λειτουργήσει οι (προβλεπόμενες) διαδικασίες. Αυτό ισχύει κυρίως για τα ομοσπονδιακά κρατίδια, επειδή είναι τα κυρίως υπεύθυνα για την προστασία από καταστροφές», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung (NOZ) ο Ματίας Μίτελμπεργκ και πρόσθεσε:


«Ρητώς τάσσομαι κατά του πρόωρου καταλογισμού ευθυνών και της πρόωρης διατύπωσης προτάσεων για μεταρρυθμίσεις».

Ο Ζέεχοφερ απέρριψε ότι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων έφθασαν αργά στους κατοίκους λέγοντας:

«Δεν αποκλείω ότι πρέπει να βελτιώσουμε το ένα ή το άλλο, αλλά τα προειδοποιητικά μηνύματα λειτούργησαν χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα».

Επίσης, ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) επικεφαλής Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας Καταστροφών (BBK) Άρμιν Σούστερ είπε ότι «οι προειδοποιήσεις μας, ολόκληρη η υποδομή προειδοποίησης, λειτούργησαν πλήρως».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ