ΚΟΣΜΟΣ

Μουσώνας στην Ινδία: Εκατόμβη από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Μουσώνας στην Ινδία: Εκατόμβη από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις
Indian Air Force via AP

Τουλάχιστον 112 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο κρατίδιο Μαχαράστρα, στη δυτική Ινδία, έγινε σήμερα, Παρασκευή, γνωστό από τις αρχές, μετά τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές του μουσώνα.  Εκατοντάδες χωριά και πόλεις έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Σε τμήματα της δυτικής ακτής της Ινδίας ο όγκος της βροχής έφθασε τα 594 χιλιοστά σε ένα 24ωρο, αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν ανθρώπους από τις πληγείσες περιοχές.

«Απροσδόκητες πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις σε πολλές περιοχές και οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μαχαράστρα, Ουντάι Τακεράι.

«Φράγματα και ποτάμια υπερχείλισαν. Αναγκαστήκαμε να βγάλουμε νερό από τα φράγματα και αντιστοίχως απομακρύνουμε κόσμο που διαμένει κοντά στις όχθες ποταμών σε ασφαλέστερα μέρη» ανέφερε ο ίδιος.

Το Πολεμικό Ναυτικό και ο στρατός συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στις παράκτιες περιοχές, πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Τάλιγε, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της οικονομικής πρωτεύουσας Μουμπάι, όταν μια κατολίσθηση ισοπέδωσε το μεγαλύτερο τμήμα του μικρού χωριού, ανέφεραν αξιωματούχοι του κρατιδίου.

Σε άλλες εννέα κατολισθήσεις σε άλλα μέρη του Μαχαράστρα, 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα που συνδέονταν με τις σφοδρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Υπάρχουν, επίσης, φόβοι ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια έπειτα από κατολισθήσεις στις περιοχές Σατάρα και Ραϊγκάντ, όπως δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας κυβερνητικός αξιωματούχος του κρατιδίου.

Χιλιάδες φορτηγά έχουν ακινητοποιηθεί σε εθνική οδό, που συνδέει το Μουμπάι με το Μπενγκαλουρού, όπου το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει σε ορισμένα σημεία, έγινε γνωστό από έναν άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο του Μαχαράστρα.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χωριά και πόλεις έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και δεν έχουν πόσιμο νερό, τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ