ΚΟΣΜΟΣ

Πύρινος εφιάλτης στη Σαρδηνία - Στη μάχη και τα δύο Canadair από την Ελλάδα

Πύρινος εφιάλτης στη Σαρδηνία - Στη μάχη και τα δύο Canadair από την Ελλάδα
Twitter @ Vigili del Fuoco

Για τρίτη συνεχή ημέρα το πύρινο μέτωπο στη Σαρδηνία παραμένει ενεργό με τις δυνάεις της Πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνιο αγώνα για την κατάσβεση της φωτιάς που έχει οδηγήσει στην εκκένωση περιοχών και την καταστροφή πάνω από 200.000 στρεμμάτων δάσους, καθώς και καλλιεργημένων εκτάσεων.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί και τα δύο Canadair που έστειλε η Ελλάδα.

Όπως έκανε γνωστό η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας, και σήμερα, Δευτέρα, οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να ευνοήσουν την περαιτέρω εξάπλωση των πυρκαγιών, ιδίως στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων Νούρο και Οριστάνο

Στην περιοχή πραγματοποιούν αδιάκοπα ρίψεις νερού οκτώ ιταλικά Canadair και ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και του ιταλικού στρατού.

Ο ιταλικός Τύπος μεταδίδει με έμφαση την είδηση ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έσπευσαν να συνδράμουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης με δύο Canadair η κάθε μία. Τα δυο Canadair που απέστειλε η Ελλάδα προσγειώθηκαν στις 4.30 το πρωί στο Αλγκέρο.

Η μάχη που έδωσαν εθελοντές και οι πυροσβέστες καθ' όλη την περασμένη νύχτα επέτρεψε να σωθούν δύο ξενοδοχεία. Συνεχίζουν να καταστρέφονται όμως χιλιάδες στρέμματα γεωργικών και δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η Δασική Υπηρεσία του νησιού, η φωτιά ξεκίνησε από τροχαίο ατύχημα· σε ένα αυτοκίνητο σημειώθηκε έκρηξη και οι φλόγες επεκτάθηκαν αμέσως σε διπλανό δάσος.

Βρυξέλλες: Ευχαριστίες προς Ελλάδα και Γαλλία για τη συνδρομή

Την Ελλάδα και τη Γαλλία ευχαρίστησε ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, για τη βοήθεια που προσέφεραν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που πλήττουν τη Σαρδηνία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Κομισιόν με ανακοίνωσή της, σε απάντηση στο αίτημα της Ιταλίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για βοήθεια στην καταπολέμηση των συνεχιζόμενων πυρκαγιών στη Σαρδηνία, η ΕΕ κινητοποιεί άμεση υποστήριξη από τη Γαλλία και την Ελλάδα.

«Ευχαριστώ τη Γαλλία και την Ελλάδα για αυτήν την άμεση αλληλεγγύη που επέδειξαν στην Ιταλία για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών» τόνισε ο κ. Λέναρσιτς.

Προσέθεσε ότι «το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, παραμένει σε στενή επαφή με τις ιταλικές Αρχές 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, για να παρακολουθεί τις εξελίξεις επί τόπου και να συντονίζει οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια όπως απαιτείται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ