ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - ΟΗΕ: Ρεκόρ στους θανάτους αμάχων καθώς προελαύνουν οι Ταλιμπάν

Αφγανιστάν - ΟΗΕ: Ρεκόρ στους θανάτους αμάχων καθώς προελαύνουν οι Ταλιμπάν
AP Photo/Rahmat Gul, File

Περίπου 2.400 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο στο Αφγανιστάν καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί τους δύο αυτούς μήνες από το 2009, οπότε διατηρούνται αρχεία, ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα, τα Ηνωμένα Έθνη.

Η αποστολή αρωγής του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν (UNAMA) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέγραψε 5.183 θύματα -εκ των οποίων 1.659 νεκροί- μεταξύ των αμάχων στη χώρα από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο.

Πρόκειται για αύξηση 47% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα στοιχεία πογραμμίζουν τη δεινή κατάσταση των αμάχων στο Αφγανιστάν, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και του αφγνικού στρατού εντάθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα έως τον Σεπτέμβριο.

«Ιδιαίτερη ανησυχία αποτελεί η ραγδαία άνοδος του αριθμού των αμάχων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν την περίοδο από την 1η Μαΐου, με τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου να είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν που καταγράφηκε στο σύνολο των προηγούμενων τεσσάρων μηνών» επισημαίνει η UNAMA.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στο Αφγανιστάν τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μεγάλες επιχειρήσεις και έχουν ανααταλάβει μεγάλες περιοχές της υπαίθρου, μεθοριακά περάσματα και έχουν περικυκλώσει πρωτεύουσες περιφερειών, αναγκάζοντας τις αμερικανικές και τις αφγανικές δυνάμεις να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές για να απωθήσουν τους αντάρτες.

Διαπραγματευτές των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης συναντώνται ξανά στη Ντόχα τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση, όμως διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει ότι έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος από τον Σεπτέμβριο όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ