ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Πολιτική σύγκρουση για ελευθερίες στους εμβολιασμένους και υποχρεωτικότητα

Κορωνοϊός - Γερμανία: Πολιτική σύγκρουση για ελευθερίες στους εμβολιασμένους και υποχρεωτικότητα
AP Photo/Michael Probst

Ενόσω αυξάνονται σταδιακά τα κρούσματα κορωνοϊού, εντείνεται και στη Γερμανία η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το φθινόπωρο, τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών για ειδικές κατηγορίες.

Τη σύγκρουση στο πολιτικό πεδίο πυροδότησαν δηλώσεις του προσωπάρχη της γερμανικής καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, για μεγαλύτερες ελευθερίες των εμβολιασμένων και αποτροπή ενός γενικευμένου lockdown.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, άφησε επίσης ανοιχτό σήμερα το ενδεχόμενο να επιβληθούν προσεχώς περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει εάν ο προσωπάρχης της καγκελαρίας εξέφραζε και την άποψη της Άνγκελα Μέρκελ.

Η μεγαλύτερη ελευθερία των εμβολιασμένων «δεν συνιστά διάκριση σε βάρος των μη εμβολιασμένων» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, στο δίκτυο RTL/ntv και πρόσθεσε ότι «όσοι δεν εμβολιάζονται, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία στο σύνολό της και επομένως να επιτρέψουμε μόνο σε εμβολιασμένους να συμμετέχουν σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις».

Ο κ. Ζεεχόφερ τάχθηκε ωστόσο κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν», ενώ υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για τη σχέση εργασίας ή τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Υπέρ των επιπλέον περιορισμών για τους μη εμβολιασμένους τάχθηκε ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας και καθηγητής Επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ.

«Δυστυχώς, πρέπει να αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων όταν ο κόσμος θα επιστρέφει από τις διακοπές και θα συγκεντρώνεται περισσότερο σε κλειστούς χώρους το φθινόπωρο. Και τότε εκείνοι που κάνουν τεστ δεν θα μπορούν να εξομοιωθούν με τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν αναρρώσει από την Covid-19», δήλωσε στην Sueddeutsche Zeitung και εξήγησε ότι το ποσοστό των ψευδών τεστ είναι πολύ υψηλό για να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

«Δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να επιτρέψουμε την πρόσβαση σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί», πρόσθεσε ο κ. Λάουτερμπαχ και ζήτησε αυτή η συζήτηση να γίνει άμεσα και όχι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τον Σεπτέμβριο.

Στο ίδιο πνεύμα εκφράστηκε και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος δεν απέκλεισε την παραχώρηση περισσότερης ελευθερίας στους εμβολιασμένους εν όψει του φθινοπώρου και του χειμώνα. Μοναδική εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα, δήλωσε, θα πρέπει να προβλέπεται για όσους δεν μπορούν, για λόγους υγείας, να εμβολιαστούν. Ο κ. Χάμπεκ ζήτησε ακόμη εντατικοποίηση της εκστρατείας εμβολιασμού και εξασφάλιση όσο το δυνατόν ευκολότερης πρόσβασης στο εμβόλιο ατόμων που δεν μιλούν γερμανικά.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, Ούλριχ Μοντγκόμερι, στήριξε επίσης την άποψη του Χέλγκε Μπράουν και, μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτοι οι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους.

«Δεν υπάρχει λόγος να στερούμε σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους για χάρη μερικών αιώνιων επιφυλακτικών που αποφεύγουν τα εμβόλια», δήλωσε και επέκρινε μάλιστα τους Φιλελεύθερους (FDP), οι οποίοι υποπτεύονται «υποχρεωτικό εμβολιασμό από την πίσω πόρτα», κατηγορώντας τους για «πρωτόγονο λαϊκισμό» και «στρεβλή αντίληψη» περί ελευθερίας.

«Ο εμβολιασμός δεν ωφελεί μόνο το άτομο που εμβολιάζεται, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Μόνο μέσω του εμβολιασμού μπορούμε να ανακτήσουμε τις ελευθερίες μας» σημείωσε ο κ. Μοντγκόμερι.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, είχε μιλήσει για «επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού από την πίσω πόρτα» και είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την «κατηγοριοποίηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε πρώτης και δεύτερης τάξης».

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ενηλίκων τάχθηκε χωρίς επιφυλάξεις ο επιδημιολόγος και παιδίατρος Ζίγκβαρτ Μπιγκλ, πρώην μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας.

«Όποιος μπορεί να εμβολιαστεί, πρέπει να εμβολιαστεί» τονίζει ο κ. Μπιγκλ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Zeit.

«Η επιβολή νέου lockdown κάθε τόσο, επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται, συνιστά παραβίαση της ελευθερίας των εμβολιασμένων» τονίζει και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι ένα άτομο που εκτιμά την ελευθερία. Γι' αυτό και πιστεύω ότι χρειαζόμαστε υποχρεωτικό εμβολιασμό των ενηλίκων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ