ΚΟΣΜΟΣ

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Τραμπ για την οικονομία

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Τραμπ για την οικονομία
REUTERS / JIM YOUNG

Στην εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία οδηγείται σε τροχιά μεγάλης ύφεσης προέβη ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλώντας την αντίδραση οικονομολόγων που δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα “Washington Post,” ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο συνδυασμός του υψηλού ποσοστού ανεργίας με το υπερτιμημένο χρηματιστήριο προετοιμάζει το έδαφος για μία ακόμη σοβαρή αμερικανική οικονομική περιπέτεια. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ ξεπερνά το 20%.

«Δεν βαδίζουμε προς μία οικονομική ύφεση σε μεγάλη ή μικρή κλίμακα και το ποσοστό ανεργίας δεν είναι 20%»” δηλώνει σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Χαρμ Μπάντχολζ, υπεύθυνος οικονομικών στη UniCredit Research, στη Νέα Υόρκη.

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έχει μειωθεί στο 5% από το υψηλότερο ποσοστό του 10% που κατέγραψε η ανεργία τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.

Ωστόσο ένα διαφορετικό ποσοστό που μετρά την ανεργία σε ευρύτερη βάση και περιλαμβάνει τους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν αλλά δεν ψάχνουν, αλλά και αυτούς που εργάζονται με μερική απασχόληση (part-time) επειδή δε μπορούν να βρουν πλήρη απασχόληση, αγγίζει το 9,8%.

Οι δηλώσεις που έκανε στην Post ο Τραμπ είναι από τις πιο απαισιόδοξες που έχει κάνει για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και της χρηματιστηριακής αγοράς. «Νομίζω ότι καθόμαστε πάνω σε μια οικονομική φούσκα. Μια χρηματοοικονομική φούσκα» συμπλήρωσε.

Μερικοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει υπερτιμηθεί, αλλά δε βλέπουν το γεγονός αυτό ως έναν προάγγελο μιας κατακλυσμικής οικονομικής κρίσης, η οποία θα ξεκίνησει από τις ΗΠΑ.

«Κανένας δε μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθεί το χρηματιστήριο. Δε μπορώ να προβλέψω μία κατάρρευση της αγοράς, οπότε, δε μπορώ να μιλήσω για ύφεση. Δε βλέπω κάποιες από τις αιτίες που οδηγούν σε οικονομική ύφεση, εκτός κι αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στο χρηματιστήριο ή εκτός κι αν συμβεί κάποιο παγκόσμιο καταστροφικό γεγονός, το οποίο είναι πέρα από τη σφαίρα των οικονομικών», τονίζει ο Ρατζίβ Νταουάν, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Προβλέψεων στο πανεπιστήμιο Georgia State University.

Από την άλλη μεριά, οικονομολόγοι όπως ο Σανγκ Γουον Σον καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο California State University τονίζει την πιθανότητα ξεσπάσματος μιας οικονομικής κρίσης με συμπτωματολογία ύφεσης σε ποσοστό μικρότερο του 10%.

«Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα συμβεί εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώνεται εκτός των ΗΠΑ, κυρίως στην Κίνα και την Ευρώπη,” τονίζει.

“Θα πρέπει να συμβεί μία συνολική οικονομική κατάρρευση, για να προκληθεί ύφεση», τονίζει ο Τζόελ Νάροφ διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας οικονομικών συμβούλων Naroff Economic Advisors με έδρα την Πενσυλβάνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ