ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer: Η τρίτη δόση ενισχύει έως και 11 φορές την προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα

Pfizer: Η τρίτη δόση ενισχύει έως και 11 φορές την προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα
AP Photo/Christophe Ena

Μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μπορεί να «ενισχύσει» περαιτέρω την προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα που ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία, ωστόσο το ζήτημα αυτό παραμένει αμφιλεγόμενο.

Τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων που μπορούν να στοχεύσουν την παραλλαγή Δέλτα αυξάνονται στο πενταπλάσιο σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών που λαμβάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 έως 85 ετών, τα δεδομένα της Pfizer υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται 11 φορές περισσότερο από ό,τι μετά από τη δεύτερη δόση.

Η προστασία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ελαττώνεται κατά 6% ανά δίμηνο, στοιχείο που οδηγεί στην ανάγκη για τρίτη, τη λεγόμενη «αναμνηστική», δόση, λέει η Pfizer.

Η μελέτη της εταιρείας με 42.000 εθελοντές σε έξι χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προσφέρει προστασία περίπου 96% έναντι των συμπτωμάτων της Covid-19 για το πρώτο δίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Σημειώνεται όμως πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού ανέρχεται στο υψηλότατο 97% έναντι της σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Επιπλέον, η Pfizer ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα αυτά δεν έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητους ερευνητές και δεν έχει δημοσιευθεί σε ιατρική επιθεώρηση ακόμη. Πιο σαφή αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Η Pfizer πάντως δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει άμεσα αίτηση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειαζόμαστε ακόμη στοιχεία προκειμένου να καταλήξουμε αν τελικά θα χρειαστεί ενισχυτική δόση. Μια αύξηση των περιπτώσεων νόσησης κάποιων πλήρως εμβολιασμένων ατόμων ίσως προσφέρει ένα στοιχείο για το μέλλον, κατέληξαν ομοσπονδιακοί σύμβουλοι για τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής τους τον Ιούνιο.

Στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι ίσως ωφεληθούν περισσότερο από μια ενισχυτική δόση του εμβολίου σε σχέση με άλλους, μεταξύ αυτών οι ανοσοκατασταλμένοι.

Για παράδειγμα, οι λήπτες μοσχεύματος μπορεί να μην έχουν επαρκή ανταπόκριση στα εμβόλια κορωνοϊού επειδή παίρνουν φάρμακα για να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου απόρριψης νέων οργάνων από τον οργανισμό, αλλά μπορεί επίσης να περιορίσει τις αποκρίσεις στα εμβόλια. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, μία τρίτη δόση θα μπορούσε να φανεί βοηθητική, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.

Πάντως, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οι ενισχυτικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό δεν είναι απαραίτητες. Ακόμη, οι ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσον οι ήδη εμβολιασμένοι πρέπει να λάβουν ενισχυτικές δόσεις την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν λάβει καν την πρώτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ