ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί εύκολα και από εμβολιασμένους

ΗΠΑ: Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί εύκολα και από εμβολιασμένους
AP Photo/Shakh Aivazov

Νέα μελέτη έδειξε πως και οι εμβολιασμένοι που έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Δέλτα έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις του ιού σε μύτη και λαιμό, που σημαίνει πως μπορούν να τον μεταδώσουν εύκολα.

Σύμφωνα με την έκθεση που έχουν στα χέρια τους τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τη μετάλλαξη Δέλτα σε ποσοστά ανάλογα με εκείνα των ανεμβολίαστων.

Το εσωτερικό αυτό έγγραφο, βασίζεται σε στοιχεία που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, με την επικεφαλής των Κέντρων, δρ. Ροσέλ Βαλένσκι, να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του ντοκουμέντου, όπως αναφέρει η New York Times.

Τα CDC αναμένεται να δώσουν νέα στοιχεία στη δημοσιότητα τα οποία θα «δικαιολογούν» την απόφαση της Βαλένσκι να αλλάξει τις οδηγίες για τους πλήρως εμβολιασμένους, συστήνοντας την χρήση μάσκας από αυτούς ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους.

Ειδικά για τα σχολεία συστήνεται η καθολική χρήση μασκών από μαθητές, δασκάλους, λοιπό προσωπικό και επισκέπτες ανεξάρτητα από την εμβολιαστική κατάσταση.

Σύμφωνα με την αδημοσίευτη μελέτη των CDC, η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξίσου μεταδοτική με την ανεμοβλογιά. Κάθε μολυσμένος μπορεί, κατά μέσο όρο, να μολύνει άλλα οκτώ-εννέα άτομα.

Πάντως, η επικεφαλής των CDC διευκρινίζει ότι τα εμβόλια προστατεύουν σε ποσοστό 90% από τη σοβαρή νόσηση, αν και ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης ή της μετάδοσης του ιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ