ΚΟΣΜΟΣ

Η καινοτομία και η ευελιξία ξεκινούν από τα πανεπιστήμια της Κύπρου

Η καινοτομία και η ευελιξία ξεκινούν από τα πανεπιστήμια της Κύπρου

Η εξέλιξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια - και όχι άδικα.

Με μεγάλο αριθμό προγραμμάτων σπουδών να προσφέρονται από τα κυπριακά Πανεπιστήμια, που οδηγούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα πτυχία με τα πιο υψηλά πρότυπα εκπαίδευσης, τα πανεπιστήμια της Κύπρου ήρθαν να αναπληρώσουν αποτελεσματικά το κενό που άφησαν πίσω τους τα πανεπιστήμια της Βρετανίας στη μετά-Brexit εποχή.

Με ένα περιβάλλον σπουδών το οποίο θυμίζει σε όλα Ελλάδα και μία φοιτητική ζωή που είναι απολύτως ασφαλής, σε πόλεις που σφύζουν από ζωή και νέους από όλον τον κόσμο που καταφτάνουν για να σπουδάσουν, οι Έλληνες φοιτητές θα αισθανθούν πως έχουν βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των σπουδών στο εξωτερικό και των σπουδών που χαρακτηρίζονται από ένα καθόλα καλοδεχούμενο αίσθημα οικειότητας.

Εφόδια θεωρητικά αλλά και πρακτικά

Ένας από τους βασικούς λόγους που τα πανεπιστήμια της Κύπρου έχουν καταφέρει να κάνουν τη διαφορά είναι η ξεχωριστή φιλοσοφία τους στον τρόπο που προετοιμάζουν τους αποφοίτους για την αγορά εργασίας. Ο φοιτητής δεν θα αποφοιτήσει απλώς με ένα σύνολο θεωρητικών γνώσεων, τις οποίες θα πρέπει με μηχανικό τρόπο να εφαρμόσει στη συνέχεια στο πρώτο εργασιακό περιβάλλον που θα βρεθεί. Στόχος είναι η ανάδειξη των ταλέντων του φοιτητή που θα του εμφυσήσουν το πάθος να κυνηγήσει τα όνειρά του και να αναπτύξει ποικίλες δεξιότητες, γνωστές ως “soft skills”, που θα τον προετοιμάσουν για το ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς εργασίας.

Φυσικά, οι απόφοιτοι είναι σε θέση να ξεκινήσουν την καριέρα τους και εκτός Κύπρου, αφού διαθέτουν εφόδια πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε διεθνές επίπεδο: βασισμένα στη φιλοσοφία της δια βίου μάθησης και της κάλυψης των αναγκών για απασχολησιμότητα, τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων της Κύπρου ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις και χαρακτηρίζονται από ευελιξία και καινοτομία - πυλώνες-κλειδιά των προγραμμάτων σπουδών τους, που διασφαλίζουν ότι οι απόφοιτοι θα μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε πρόκληση που θα τους παρουσιαστεί και θα είναι έτσι περιζήτητοι οπουδήποτε κι αν αποφασίσουν να κάνουν το ξεκίνημά τους, στην Ελλάδα, την Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού.

Δημοφιλή προγράμματα σπουδών

Τα πανεπιστήμια της Κύπρου προσφέρουν μια σειρά καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών που συνάδουν σταθερά με τις σύγχρονες εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Η δομή και το περιεχόμενο τόσο των πτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες του σήμερα. Ψηλά στις επιλογές αποτελούν εδώ και χρόνια προγράμματα όπως αυτά της Φαρμακευτικής, της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής, της Νομικής, των Ναυτιλιακών Σπουδών, της Αρχιτεκτονικής, της Μηχανικής, της Πληροφορικής, της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Ψυχολογίας, των Βιολογικών Επιστημών, της Διατροφής -Διαιτολογίας και πολλά άλλα. Οι μέθοδοι διδασκαλίας συνδυάζουν τις σημαντικές ακαδημαϊκές γνώσεις με τη βιωματική γνώση, μέσω συνεργασιών για προγράμματα πρακτικής άσκησης που λαμβάνουν χώρα σε σταθερή βάση χάρη στη διαχρονική συνεργασία με τοπικές και διεθνείς επιχειρήσεις, προετοιμάζοντας τους φοιτητές να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον. Τέλος, το ακαδημαϊκό προσωπικό είναι πάντα έτοιμο να φέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο αντικείμενό του, τόσο μέσα από τη διδασκαλία, όσο και μέσα από την έρευνά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ