ΚΟΣΜΟΣ

Ομάν: Επίθεση με δύο νεκρούς σε τάνκερ που συνδέεται με Ισραηλινό μεγιστάνα

Ομάν: Επίθεση με δύο νεκρούς σε τάνκερ που συνδέεται με Ισραηλινό μεγιστάνα
Το λιβεριανής σημαίας τάνκερ Mercer Street στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής (Φωτογραφία αρχείου) Johan Victor via AP

Επίθεση σε τάνκερ, το οποίο διαχειρίζεται ναυτιλιακή εταιρεία γνωστού Ισραηλινού μεγιστάνα, σημειώθηκε στα ανοιχτά του Ομάν στην Αραβική Θάλασσα, με δύο μέλη του πληρώματος, βρετανικής και ρουμανικής καταγωγής, να χάνουν τη ζωή τους.

Πρόκειται για το σημαίας Λιβερίας τάνκερ Mercer Street, το οποίο διαχειρίζεται η εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρεία Zodiac Maritime του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Εγιάλ Οφέρ.

Επιβεβαιώνοντας το συμβάν στην Αραβική Θάλασσα, η εταιρεία αποσαφήνισε πως αν και η ίδια διαχειρίζεται το τάνκερ, το πλοίο είναι ιαπωνικής ιδιοκτησίας.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα αναφορικά με το περιστατικό, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκ παραδρομής είχε εμφανίσει ως ιδιοκτήτη του τάνκερ τον Εγιάλ Οφέρ.

Η επίθεση σημειώθηκε αργά τη νύχτα της Πέμπτης περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Ομάν, Μουσκάτ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν άμεσα το περιστατικό, εντούτοις η Washington Post επισημαίνει πως η επίθεση σημειώνεται σε περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, ενόσω συνεχίζονται χωρίς απτά αποτελέσματα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των διεθνών δυνάμεων αναφορικά με την αναβίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Τους τελευταίους μήνες ισραηλινά πλοία έχουν δεχθεί επιθέσεις στον σκιώδη πόλεμο Ισραήλ - Ιράν στη θάλασσα, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να επιρρίπτουν την ευθύνη στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ φέρεται να βρίσκεται πίσω από σειρά πληγμάτων με στόχο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα είχε δεχθεί επίθεση στον Ινδικό Ωκεανό πλοίο με κατεύθυνση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο ανήκε κατά το παρελθόν στην εταιρεία Zodiac Maritime του Εγιάλ Οφέρ, αναφέρουν οι Times of Israel.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ