ΚΟΣΜΟΣ

Αιθιοπία - UNICEF: Εκατό χιλιάδες παιδιά του Τιγκράι κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία

Αιθιοπία - UNICEF: Εκατό χιλιάδες παιδιά του Τιγκράι κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία
AP Photo/Ben Curtis

Περισσότερα από 100.000 παιδιά στη βόρεια επαρχία της Αιθιοπίας, το Τιγκράι, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από υποσιτισμό εντός των επόμενων 12 μηνών, αριθμός δέκα φορές αυξημένος σε σχέση με τα ετήσια κατά μέσο όρο επίπεδα, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, η UNICEF.

Μιλώντας κατόπιν της επιστροφής της από το Τιγκράι, η εκπρόσωπος της οργάνωσης του ΟΗΕ για τα παιδιά, Μαρίξι Μερκάδο, δήλωσε ότι μια στις δύο έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες που εξετάστηκαν στην περιοχή βρέθηκαν έντονα υποσιτισμένες, γεγονός που καθιστά ευάλωτες σε ασθένειες τις ίδιες και τα βρέφη τους.

«Οι χειρότεροι φόβοι μας σχετικά με την υγεία και την ευημερία των παιδιών σε αυτή την εμπόλεμη περιοχή της βόρειας Αιθιοπίας επιβεβαιώνονται» δήλωσε η ίδια σε ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Η UNICEF εκτιμά ότι πάνω από 100.000 παιδιά στο Τιγκράι κινδυνεύουν από απειλητικό για τη ζωή τους ακραίο υποσιτισμό μέσα στους επόμενους 12 μήνες, μια δεκαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το ετήσιο κατά μέσο όρο επίπεδο» ανέφερε η ίδια.

Όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για ποσοστά θνησιμότητας.

Η Μερκάδο απηύθυνε έκκληση για ελεύθερη πρόσβαση και «μαζική αύξηση της βοήθειας».

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση της Αιθιοπίας και το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Το Μέτωπο επανέκτησε τα περισσότερα εδάφη που κατείχε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά ο μεγαλύτερος όγκος της βοήθειας έχει μπλοκάρει.

Τα παιδιά, οι γυναίκες και άλλοι άμαχοι υφίστανται τις επιπτώσεις των συγκρούσεων και παρατεταμένα ψυχικά τραύματα, δήλωσε η Μαρίξι Μερκάδο.

«Μιλήσαμε με μια νέα γυναίκα, η οποία έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση, έχει δει την γιαγια της να δολοφονείται, βιάστηκε από πολλούς άνδρες καθώς παρακολουθούσε το 9 μηνών βρέφος της να το πετάνε ο ένας στον άλλον» ανέφερε.

Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που μια αυτοκινητοπομπή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ κατάφερε να εισέλθει στην περιφερειακή πρωτεύουσα του Τιγκράι, το Μέκελε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης Τόμσον Φίρι.

«Μια αυτοκινητοπομπή από 200 φορτηγά βρίσκεται καθ΄οδόν τώρα από το Σεμέρα στο Μέκελα. Αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 100 φορτηγά να φθάνουν καθημερινά στο Τιγκράι αν θέλουμε να έχουμε μια πιθανότητα να αντιστρέψουμε την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει σήμερα» είπε ο ίδιος.

Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται δορυφορικά τηλέφωνα και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό επικοινωνίας για την επιχείρηση αρωγής στο Τιγκράι, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Γενς Λέρκε, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας να δώσει άδεια αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας βίζα για τους εργαζόμενους στις οργανώσεις αρωγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ