ΚΟΣΜΟΣ

Ομάν: Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για την επίθεση με drone στο τάνκερ Mercer Street

Ομάν: Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για την επίθεση με drone στο τάνκερ Mercer Street
Το λιβεριανής σημαίας τάνκερ Mercer Street στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής (Φωτογραφία αρχείου) Johan Victor via AP

Στον σκιώδη πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στη θάλασσα φέρεται να εντάσσεται η επίθεση με drone κατά τάνκερ, το οποίο διαχειρίζεται ναυτιλιακή εταιρεία Ισραηλινού μεγιστάνα, στα ανοιχτά του Ομάν στην Αραβική Θάλασσα, κατά την οποία δύο μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.

Ισραηλινός αξιωματούχος κατηγόρησε, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, την Τεχεράνη ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο σημαίας Λιβερίας τάνκερ Mercer Street, το οποίο διαχειρίζεται η εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρεία Zodiac Maritime του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Εγιάλ Οφέρ.

«Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια εκ μέρους του Ιράν. Οι Ιρανοί χτύπησαν το πλοίο με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ένα αθώο πλοίο με αθώους νεκρούς» δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13.

Αμερικανική πηγή που επικαλείται παράλληλα το ισραηλινό Walla news επιβεβαίωσε επίσης πως η επίθεση διεξήχθη με drone, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Κατά τον Ισραηλινό αξιωματούχο που επικαλείται το Channel 13, νεκροί είναι ο Ρουμάνος πλοίαρχος του Mercer Street, καθώς και βρετανικής καταγωγής μέλος του προσωπικού ασφαλείας.

«Οι Ιρανοί έπληξαν το κύτος του πλοίου χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος» ανέφερε, χωρίς να υπάρξει άμεσα αντίδραση του Ιράν για την κατηγορία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από το Ιράν για την κατηγορία αυτήν.

Επιβεβαιώνοντας το συμβάν στην Αραβική Θάλασσα, η εταιρεία Zodiac Maritime αποσαφήνισε πως αν και η ίδια διαχειρίζεται το τάνκερ, το πλοίο είναι ιαπωνικής ιδιοκτησίας.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα αναφορικά με το περιστατικό το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκ παραδρομής είχε εμφανίσει ως ιδιοκτήτη του τάνκερ τον Εγιάλ Οφέρ.

Η επίθεση σημειώθηκε αργά τη νύχτα της Πέμπτης περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Ομάν, Μουσκάτ.

Η Washington Post επισημαίνει πως η επίθεση σημειώνεται σε περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, ενόσω συνεχίζονται χωρίς απτά αποτελέσματα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των διεθνών δυνάμεων αναφορικά με την αναβίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Τους τελευταίους μήνες ισραηλινά πλοία έχουν δεχθεί επιθέσεις στον σκιώδη πόλεμο Ισραήλ - Ιράν στη θάλασσα, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να επιρρίπτουν την ευθύνη στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ φέρεται να βρίσκεται πίσω από σειρά πληγμάτων με στόχο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα είχε δεχθεί επίθεση στον Ινδικό Ωκεανό πλοίο με κατεύθυνση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο ανήκε κατά το παρελθόν στην εταιρεία Zodiac Maritime του Εγιάλ Οφέρ, αναφέρουν οι Times of Israel.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ