ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Η Δέλτα είναι μία «προειδοποίηση» για δράση πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις

ΠΟΥ: Η Δέλτα είναι μία «προειδοποίηση» για δράση πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις
AP Photo / Joan Mateu

Κέρδη που αποκτήθηκαν δύσκολα στον αγώνα κατά του κορωνοϊού χάνονται καθώς εξαπλώνεται η μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στην Covid-19, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια παρέχουν όλα σημαντική προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία» τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Δρ Μάικ Ράιαν, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα, Παρασκευή, στη Γενεύη.

«Μαχόμαστε τον ίδιο ιό, αλλά έναν ιό που έχει γίνει πιο ικανός. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια προειδοποίηση που μας λέει ότι ο ιός εξελίσσεται, αλλά είναι επίσης και μια έκκληση για δράση, να κάνουμε κάτι πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες παραλλαγές» επισήμανε ο Μάικ Ράιαν.

«Τα ίδια μέτρα που έχουμε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν θα σταματήσουν τον ιό. Σταματούν τη μετάλλαξη Δέλτα, ιδίως αν προσθέσουμε και τον εμβολιασμό» υπογράμμισε.

«Κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος που φέρει τον ιό αυτόν θα μολύνει περισσότερους, εκτός και αν τον εμποδίσουμε, συνεχίζοντας να εφαρμόζουμε μέτρα που περιορίζουν τη μετάδοση, όπως την τήρηση των αποστάσεων, τη χρήση μάσκας, την υγιεινή των χεριών, να φροντίζουμε ότι δεν θα περνάμε πάρα πολύ χρόνο σε χώρους με κακό εξαερισμό μαζί με πολλά άτομα και να τηρούμε όλα τα μέτρα που έχουμε αναφέρει τόσες πολλές φορές» τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι κατά μέσο όρο, στις πέντε από τις έξι περιοχές που παρακολουθεί ο Οργανισμός, οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 80% κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες.

Στην Αφρική οι νεκροί αυξήθηκαν επίσης κατά 80% την ίδια περίοδο.

Το γεγονός αυτό «δεν αλλάζει τη στρατηγική μας, που συνεχίζει να δουλεύει αλλά θα πρέπει να την εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά […] και να στείλουμε περισσότερα εμβόλια» εξήγησε ο Ράιαν.

«Δεν υπάρχει μαγική σκόνη, δεν υπάρχει μαγική λύση, η μόνη μαγική σκόνη που έχουμε είναι τα εμβόλια» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ