ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Υποχωρεί ο πύρινος εφιάλτης - «Δεν έχουμε αεροσκάφη» παραδέχεται ο Ερντογάν

Τουρκία: Υποχωρεί ο πύρινος εφιάλτης - «Δεν έχουμε αεροσκάφη» παραδέχεται ο Ερντογάν
AP Photo

Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές στη νότια Τουρκία, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και οδήγησαν στην εκκένωση δεκάδων χωρών και περιοχών σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη σε 14 μέτωπα σε έξι επαρχίες στα νότια της χώρας, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδεχόμενος επίσης δημόσια ότι η Τουρκία δεν διαθέτει αεροσκάφη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Απέναντι στον εφιάλτη η Άγκυρα ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν, που ανταποκρίθηκαν με την αποστολή έξι αεροσκαφών.

Από πλευράς του, ο υπουργός Γεωργίας της Τουρκίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, ανέφερε ότι πλέον «οι 57 από τις 71 πυρκαγιές στο σύνολο της χώρας έχουν τεθεί υπό έλεγχο».

Μέτωπα φωτιάς που ξέσπασαν την Τετάρτη στα δάση του Μαναβγκάτ, της Αλάνιας, των Αδάνων, της Μερσίνης, της Αλικαρνασσού και της Μαρμαρίδας, κοντά σε τουριστικά θέρετρα της νότιας Τουρκίας, έφθασαν γρήγορα σε κατοικημένες περιοχές λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Από τις πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και σχεδόν 200 τραυματίστηκαν.

Δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες και στάβλοι σε πολλά χωριά έγιναν στάχτη.

«Σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη νύχτα. Δεν μπορέσαμε να κοιμηθούμε λόγω του άγχους. Ξυπνήσαμε με μια βροχή στάχτης» είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του Γκουλίν Ντεντέ Τεκίν, ο οποίος αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το ξενοδοχείο του, το οποίο απειλούσαν οι φλόγες, στη Μαρμαρίδα.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε την Τετάρτη σε δάσος της Μαναβγκάτ, στην επαρχία της Αττάλειας, προτού εξαπλωθεί.

Αντιμέτωπες με την επέκταση των πύρινων μετώπων, οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση δεκάδων χωριών. Ξενοδοχείο στην τουριστική πόλη της Αλικαρνασσού επίσης εκκενώθηκε.

Πλάνα που εικονίζουν κατοίκους καθώς έχουν καταληφθεί από πανικό και τρέχουν για να σωθούν σε δρόμους που φωτίζουν οι φλόγες μεταδόθηκαν από τουρκικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Περισσότεροι από 4.000 πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη τα μέτωπα, με τις τουρκικές αρχές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμών δεδομένων των πολλαπλών εστιών που ξέσπασαν ταυτόχρονα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ