ΚΟΣΜΟΣ

«Ιαχές πολέμου» από το Ισραήλ κατά του Ιράν για την επίθεση στο τάνκερ

«Ιαχές πολέμου» από το Ισραήλ κατά του Ιράν για την επίθεση στο τάνκερ
Το λιβεριανής σημαίας τάνκερ Mercer Street στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, τον Ιανουάριο του 2016 Johan Victor via AP

«Βρυχάται» το Ισραήλ μετά την επίθεση με drone κατά του τάνκερ Mercer Street στα ανοιχτά του Ομάν, «ζυγίζοντας» την απάντησή του κατά του Ιράν, το οποίο αποκαλεί «εξαγωγέα τρομοκρατίας» και «παγκόσμιο πρόβλημα». Την ίδια στιγμή, τα ιρανικά μέσα μεταδίδουν πως η επίθεση ήλθε σε αντίποινα για ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. 

«Το Ιράν δεν είναι απλώς ένα ισραηλινό πρόβλημα, αλλά είναι ένας εξαγωγέας τρομοκρατίας, καταστροφής και αστάθειας που μας βλάπτει όλους. Ο κόσμος δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλός απέναντι στην ιρανική τρομοκρατία που πλήττει επίσης την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» αναφέρει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Ντομινίκ Ράαμπ, προς τον οποίο τόνισε ότι είναι αναγκαίο να δοθεί σκληρή απάντηση για την επίθεση στο τάνκερ, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος, ο ένας βρετανικής καταγωγής.

Παράλληλα, κάλεσε τις ισραηλινές διπλωματικές αποστολές σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Ηνωμένα Έθνη να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις για το επεισόδιο ζητώντας ισχυρή αντίδραση εκ μέρους τους.

Στο μέτωπο της κυβέρνησης και το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ επικρατεί «πυρετός» προς συντονισμό κινήσεων, με το υπουργείο Άμυνας να διαβιβάζει όλες τις πληροφορίες για την επίθεση στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη διεθνή κοινότητα για να αντιδράσει, μεταδίδει σχετικά το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13.

Στην πρώτη αντίδραση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε, διά της εκπροσώπου Τζαλίνα Πόρτερ, ανησυχία για τις εξελίξεις, αναφέροντας πως η Ουάσινγκτον «παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

Το αραβόφωνο ιρανικό κανάλι Alam TV μετέδωσε, επικαλούμενο «πηγές στον άξονα της αντίστασης», πως η επίθεση στο τάνκερ ήλθε ως αντίποινα για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Νταμπάα στην επαρχία Χομς της βορειοδυτικής Συρίας.

Το δίκτυο δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία σχετικά με το χτύπημα.

Στόχος της επίθεσης είναι το λιβεριανής σημαίας τάνκερ Mercer Street, το οποίο διαχειρίζεται η εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρεία Zodiac Maritime του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Εγιάλ Οφέρ.

«Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια εκ μέρους του Ιράν. Οι Ιρανοί χτύπησαν το πλοίο με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ένα αθώο πλοίο με αθώους νεκρούς» ήταν η πρώτη δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου, υπό καθεστώς ανωνυμίας, μετά την επίθεση.

Αμερικανική πηγή, που επικαλείται το ισραηλινό Walla news, επιβεβαίωσε επίσης πως η επίθεση διεξήχθη με drone, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Επιβεβαιώνοντας το συμβάν στην Αραβική Θάλασσα, η εταιρεία Zodiac Maritime αποσαφήνισε πως αν και η ίδια διαχειρίζεται το τάνκερ, το πλοίο είναι ιαπωνικής ιδιοκτησίας.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα αναφορικά με το περιστατικό το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκ παραδρομής είχε εμφανίσει ως ιδιοκτήτη του τάνκερ τον Εγιάλ Οφέρ.

Η επίθεση σημειώθηκε αργά τη νύχτα της Πέμπτης περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Ομάν, Μουσκάτ.

Νεκροί είναι ο Ρουμάνος πλοίαρχος του Mercer Street, καθώς και βρετανικής καταγωγής μέλος του προσωπικού ασφαλείας.

Η Washington Post επισημαίνει πως η επίθεση σημειώνεται σε περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, ενόσω συνεχίζονται χωρίς απτά αποτελέσματα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των διεθνών δυνάμεων αναφορικά με την αναβίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Τους τελευταίους μήνες ισραηλινά πλοία έχουν δεχθεί επιθέσεις στον σκιώδη πόλεμο Ισραήλ - Ιράν στη θάλασσα, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να επιρρίπτουν την ευθύνη στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ φέρεται να βρίσκεται πίσω από σειρά πληγμάτων με στόχο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα είχε δεχθεί επίθεση στον Ινδικό Ωκεανό πλοίο με κατεύθυνση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο ανήκε κατά το παρελθόν στην εταιρεία Zodiac Maritime του Εγιάλ Οφέρ, αναφέρουν οι Times of Israel.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ