ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Πως διακινούσε η οικογένεια Ασαντ τα χρήματά της

Panama Papers: Πως διακινούσε η οικογένεια Ασαντ τα χρήματά της
REUTERS/Kacper Pempel/Illustration

Τα Panama Papers «έδειξαν» ότι και ο πάμπλουτος εξάδελφος του Σύρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει τις εταιρείες του σε φορολογικούς παραδείσους τις οποίες χρησιμοποιούσε το συριακό καθεστώς όχι μόνο για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την έναρξη του πολέμου αλλά και να κρύψει την περιουσία της οικογένειας Άσαντ.

Πρόκειται για τις εταιρείες Pangates International, Maxima Middle East Trading και Morgan Additives Manufacturing.

Σύμφωνα με τη Le Monde, τον Ιούλιο του 2014 οι συγκεκριμένες εταιρείες μπήκαν στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. H γαλλική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι το συριακό καθεστώς παρέκαμπτε τις διεθνείς κυρώσεις και μέσω των εν λόγω εταιρειών τροφοδοτούσε την πολεμική μηχανή του.

Σύμφωνα με την έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung τρεις συριακές εταιρείες που χαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως υποστηρίκτριες του συριακού μηχανισμού καταπίεσης προσέφυγαν στις υπηρεσίες του Μοσάκ Φονσέκα (σ.σ. του δικηγορικού γραφείου του Παναμά απ' όπου διέρρευσαν τα έγγραφα) για να ιδρύσουν εταιρείες-βιτρίνες στις Σεϋχέλλες.

Η συνεργασία μεταξύ Pangates και του νομικού γραφείου Μοσάκ Φονσέκα ξεκίνησε τουλάχιστον από το 1999, αλλά μόλις τον Αύγουστο του 2015 η νομική εταιρεία ανησύχησε για τις δραστηριότητες, την ιδιοκτησία και τις κυρώσεις σε βάρος του πελάτη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ