ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Υπάρχουν διαδρομές μαύρου χρήματος και στην Κύπρο;

Panama Papers: Υπάρχουν διαδρομές μαύρου χρήματος και στην Κύπρο;
REUTERS/Carlos Jasso

Τα Panama Papers ξετυλίγουν "το μίτο της Αριάδνης" που οδηγεί σε «ένοχα» μυστικά που αφορούν χρησιμοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca στις διαδρομές μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, αποκαλύφθηκε ότι η δικηγορική εταιρεία, μεταξύ άλλων χωρών, διατηρεί γραφεία και στη Λεμεσό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εμπλέκεται και Ρωσική τράπεζα, που όπως προκύπτει από κάποια έγγραφα η οποία αποκαλείται "το πορτοφόλι του Πούτιν'' και επικεφαλής της είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ρώσου προέδρου.

Η συγκεκριμένη Ρωσική τράπεζα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φέρεται να είχε συνεργασία με την RCB η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο και να χρησιμοποιήθηκε ως "όχημα" για μυστικές μεταφορές εκατομμυρίων δολαρίων, μέσα από πλασματικά έγγραφα, μεταχρονολογημένες διαταγές και μη εγγυημένα δάνεια, προκειμένου να αποκτηθεί ο έλεγχος μέσων ενημέρωσης και μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.

Σε ανακοίνωση της, η RCB Bank τόνισε ότι, ως θέμα πολιτικής, δεν παραχωρεί δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και επισημαίνει ότι ακολουθεί αυστηρά τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επίσης ανέφερε ότι στις καθημερινές της δραστηριότητες εφαρμόζει διαδικασίες υψηλότατου επιπέδου που αφορούν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ότι οι δραστηριότητες και οι διαδικασίες της υπόκεινται σε συνεχή λεπτομερή έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε ανακοίνωση, ανέφερε ότι αξιολογεί τις πληροφορίες στο βαθμό που ενδεχομένως να αφορούν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και προβαίνει, όπου χρειάζεται, στις δέουσες ενέργειες.

Σχολιάζοντας την φερόμενη εμπλοκή της Κύπρου, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι φορολογικός παράδεισος και ότι ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε θέματα που αφορούν το ξέπλυμα παράνομου χρήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ