ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Σφοδρές μάχες γύρω από την πόλη Χεράτ - Ο στρατός βομβαρδίζει τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Σφοδρές μάχες γύρω από την πόλη Χεράτ - Ο στρατός βομβαρδίζει τους Ταλιμπάν
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων ξανάρχισαν σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, γύρω από τη Χεράτ, τη μεγάλη πόλη του δυτικού Αφγανιστάν όπου χθες μπήκαν στο στόχαστρο τα γραφεία της τοπικής αποστολής του ΟΗΕ.

Το πρωί του Σαββάτου, οι αφγανικές δυνάμεις έδιναν την εντύπωση ότι είχαν καταφέρει να χαλαρώσουν τον κλοιό γύρω από την πόλη των 600.000 κατοίκων, την τρίτη σε πληθυσμό στη χώρα. Αστυνομικοί και στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και μέλη των ειδικών δυνάμεων, είχαν αναπτυχθεί στις κυριότερες πόλεις της περιφέρειας Ιντζίλ, που περιβάλλει τη Χεράτ, και της Γκουζάρα, στα νότια. Μετά τι σφοδρές συγκρούσεις της Παρασκευής, επικρατούσε και πάλι ηρεμία στην περιοχή.

Αφγανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν επίσης στη ζώνη του Παστούν Πουλ, κοντά στα γραφεία της Αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Unama) που δέχτηκαν επίθεση την Παρασκευή.

Ωστόσο, το απόγευμα, οι μάχες ξανάρχισαν στα προάστια της πόλης και σε αυτές τις δύο περιφέρειες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Χεράτ, τον Αμπντούλ Σαμπούρ Κάνι. «Αυτή τη στιγμή γίνονται μάχες στα νότια και νοτιοανατολικά προάστια της πόλης Χεράτ», κυρίως στις ζώνες Παστούν Πουλ και Πουλ Μαλάν, δύο γέφυρες που απέχουν περίπου 10 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης», εξήγησε. «Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι δυνάμεις της αντίστασης (σ.σ. πολιτοφύλακες που μάχονται τους Ταλιμπάν) αγωνίζονται να απωθήσουν και να καταστρέψουν τους Ταλιμπάν. Προσπαθήσαμε στο μέγιστο βαθμό να γλιτώσουμε τον άμαχο πληθυσμό αλλά ο εχθρός έλαβε θέση σε ιδιωτικές κατοικίες. Προχωράμε με μεγάλη προσοχή για να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Μάχες είναι επίσης σε εξέλιξη κοντά στο αεροδρόμιο, είπε ο Κάνι, ο οποίος εμφανίστηκε στην αφγανική τηλεόραση φορώντας στολή παραλλαγής, με το τουφέκι στον ώμο, στο πλευρό του Ισμαήλ Χαν, ενός πανίσχυρου ντόπιου πολέμαρχου που μάχεται τους Ταλιμπάν. Οι άνδρες του Ισμαήλ Χαν πολεμούν στο πλευρό του αφγανικού στρατού στη Χεράτ.

«Τρέμουν οι κάτοικοι»

Πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατευθύνθηκαν στη Χεράτ αναζητώντας καταφύγιο. «Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκουλ Αχμάντ, ο οποίος ζει στην περιφέρεια Ιντζίλ.

Οι Ταλιμπάν κατάφεραν πρόσφατα να καταλάβουν πολλές περιφέρειες της επαρχίας Χεράτ, καθώς και δύο συνοριακά φυλάκια, αυτό του Ισλάμ Κάλα (η μεθοριακή διάβαση με το Ιράν) και εκείνο του Τοργούντι, στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν. Την Πέμπτη και την Παρασκευή πλησίασαν στα όρια της πόλης, γύρω από την οποία είχαν αναπτυχθεί στρατιώτες και μέλη της παραστρατιωτικής δύναμης του Ισμαήλ Χαν.

Από τις αρχές Μαΐου οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις, κυρίως αγροτικές, στο Αφγανιστάν, εξαπολύοντας επιθέσεις παράλληλα με την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων από τη χώρα. Ο στρατός μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προβάλει σθεναρή αντίσταση και ελέγχει πλέον μόνο τις μεγάλες πρωτεύουσες των επαρχιών (ορισμένες είναι περικυκλωμένες) και τους περισσότερους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Μάχες στον νότο

Οι Ταλιμπάν εντείνουν εξάλλου την πίεση σε δύο άλλες επαρχιακές πρωτεύουσες στο νότιο Αφγανιστάν: την Κανταχάρ (η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη μετά την Καμπούλ) που υπήρξε το λίκνο τους και τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ.

Οι μάχες συνεχίστηκαν και σήμερα στα προάστια της Κανταχάρ, όπου ελικόπτερα του στρατού βομβάρδισαν τους Ταλιμπάν, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις τελευταίες εβδομάδες τα σπίτια τους γύρω από την Κανταχάρ και αναζήτησαν καταφύγιο στην πόλη αυτήν. Σύμφωνα πάντα με τον ανταποκριτή στην πόλη είναι έκδηλη η ανησυχία και τρία στα τέσσερα καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά.

Στη Λασκάρ Γκα μια μικρή ιδιωτική κλινική, με καμιά δεκαριά κλίνες, όπου είχαν καταφύγει οι Ταλιμπάν, καταστράφηκε σήμερα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. «Οι Ταλιμπάν μπήκαν δια της βίας στο νοσοκομείο και εκδίωξαν το προσωπικό. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων, που έφτασαν στην περιοχή, ζήτησαν αεροπορική υποστήριξη», αφηγήθηκε ο Αγά Μοχάμεντ, που κατοικεί σε μικρή απόσταση.

Ο περιφερειακός διευθυντής δημόσιας υγείας, Δρ. Σερ Αλί Σακίρ επιβεβαίωσε ότι «το νοσοκομείο Αριάνα Αφγάν βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ