ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Επεισόδια στο Βερολίνο σε διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων

Κορωνοϊός - Γερμανία: Επεισόδια στο Βερολίνο σε διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Markus Schreiber

Εκατοντάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στους περιορισμούς που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της μάχης κατά της Covid-19 αψήφησαν σήμερα, Κυριακή, την απαγόρευση να διαδηλώσουν και συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Βερολίνου, όπου και ξέσπασαν επεισόδια με την αστυνομία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ορισμένοι διαδηλωτές «παρενόχλησαν και επιτέθηκαν» εναντίον αστυνομικών στη συνοικία Σαρλότενμπουργκ, στο δυτικό τμήμα της γερμανικής πρωτεύουσας.

«Επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Αυτό οδήγησε στη χρήση δακρυγόνων, γκλοπ και σε συγκρούσεις σώμα με σώμα» ανακοίνωσε η αστυνομία του Βερολίνου, προσθέτοντας πως προχώρησε σε συλλήψεις.

Τη διαδήλωση οργάνωσε το κίνημα «Querdenker», που εμφανίζεται ως η κύρια επικριτική φωνή εναντίον των υγειονομικών περιορισμών, που έχουν επιβληθεί στη Γερμανία.

Η γερμανική Δικαιοσύνη είχε απαγορεύσει πολλές από τις διαδηλώσεις, που προβλέπονταν για αυτό το Σαββατοκύριακο, ιδίως τη σημερινή, στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν 22.500 άνθρωποι.

Το δικαστήριο εκτίμησε πως δεν μπορούσε να επιτρέπει τη διεξαγωγή των κινητοποιήσεων υπό τον φόβο ότι οι συμμετέχοντες θα παραβίαζαν τους κανόνες χρήσης της μάσκας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η αστυνομία του Βερολίνου ανέπτυξε περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς σε ολόκληρη την πόλη, εν όψει της απαγορευμένης διαδήλωσης.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία» ή «Όχι στη δικτατορία του κορωνοϊού» και πολύ λίγοι εξ αυτών φορούσαν μάσκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ