ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Προς χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες από τον Σεπτέμβριο

Κορωνοϊός - Γερμανία: Προς χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες από τον Σεπτέμβριο
AP Photo/Martin Meissner

Η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τη χορήγηση από την 1η Σεπτεμβρίου μίας τρίτης «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου για την Covid-19 στους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς πολίτες, σύμφωνα με προσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Το προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), συνιστά επίσης τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 12 έως 17 ετών.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, και οι υπουργοί Υγείας των 16 ομόσπονδων κρατιδίων θα οριστικοποιήσουν το σχέδιο σε συνεδρίαση τη Δευτέρα.

Κινητές ομάδες εμβολιασμού θα σταλούν σε ιδρύματα και οίκους ευγηρίας για να χορηγήσουν στους ηλικιωμένους ενοίκους την αναμνηστική δόση.

Θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, ανεξαρτήτως του εμβολίου που είχε χορηγηθεί στην πρώτη φάση της ανοσοποίησης.

Οι γιατροί θα μπορούν επίσης να χορηγούν μία τρίτη δόση στους ηλικιωμένους ασθενείς ή σε εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το έγγραφο επικαλείται πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και πάλι οι ευπαθείς άνθρωποι.

Τα κρούσματα της Covid-19 έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Γερμανία, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Η επιβράδυνση της ανοσοποίησης προκαλεί επίσης ανησυχίες, αφού μόνο το 52% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Οι υγειονομικές αρχές θέλουν επίσης να ανοίξουν τα κέντρα εμβολιασμού όλης της χώρας για τους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα μπορούσαν επίσης να οργανώσουν κέντρα εμβολιασμού.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει τον εμβολιασμό όλων των εφήβων ηλικίας άνω των 12 ετών με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Χθες, Σάββατο, το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι μέχρι τώρα ένας στους πέντε ανηλίκους ηλικίας 12-17 ετών έχει κάνει την πρώτη δόση.

«Υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες: όσοι το επιθυμούν, μπορούν να εμβολιαστούν», υπογράμμισε.

Νωρίτερα σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 2.097 νέα κρούσματα της Covid-19 και ένας θάνατος.

Από την αρχή της πανδημίας στη Γερμανία έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς οι 91.659 πέθαναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ