ΚΟΣΜΟΣ

Ασφαλές λιμάνι αναζητά το πλοίο Ocean Viking που μεταφέρει 555 διασωθέντες μετανάστες

Ασφαλές λιμάνι αναζητά το πλοίο Ocean Viking που μεταφέρει 555 διασωθέντες μετανάστες
AP/Renata Brito

Μεταφέροντας 555 ανθρώπους, μια κατάσταση «αφόρητη», το διασωστικό πλοίο Ocean Viking αναζητά ασφαλές λιμάνι για να τους αποβιβάσει, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée.

«Απευθύναμε αίτημα σε όλες τις αρμόδιες αρχές: στη Μάλτα, την Τυνησία, τη Λιβύη και σήμερα στην Ιταλία», ανέφερε η οργάνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Μάλτα απάντησε αρνητικά, ενώ η Λιβύη και η Τυνησία «δεν έχουν απαντήσει».

Περισσότεροι από 700 μετανάστες που επιχειρούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο με διάφορα πλοιάρια διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο από το Ocean Viking και από σκάφη των γερμανικών μκο Sea-Watch και ResQship.

«Η κατάσταση είναι αφόρητη στο πλοίο», είπε μια εκπρόσωπος της SOS Méditerranée. «Λόγω της θαλασσοταραχής που εντείνεται και της αποπνικτικής ζέστης, η κατάσταση των ανθρώπων επιδεινώνεται», πρόσθεσε.

«Πολλοί έχουν πάθει ναυτία. Κάποιοι λιποθύμησαν από τη ζέστη και τα δεινά που πέρασαν», έγραψε στο Twitter ένα μέλος της ιατρικής ομάδας της οργάνωσης.

Έπειτα από κάθε διάσωση, οι μκο πρέπει να περιμένουν στα ανοιχτά, κάποιες φορές για πολλές ημέρες, μέχρι να εξασφαλίσουν «ασφαλές λιμάνι» σε κάποια χώρα για να αποβιβάσουν τους μετανάστες.

«Παρά τις συνεχιζόμενες συνθήκες ανασφάλειας, η Λιβύη παραμένει ένας σημαντικός σταθμός διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που επιχειρούν κάθε χρόνο να φτάσουν στην Ευρώπη, ιδίως στα ιταλικά παράλια.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στη Γαλλία, Σελίν Σμιτ, κάλεσε στις αρχές Ιουλίου την Ευρώπη να υιοθετήσει «κατεπειγόντως» έναν μηχανισμό αυτόματης κατανομής των μεταναστών, ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο οι μεσογειακές χώρες της πρώτης γραμμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ