Νικαράγουα: Ο Ντανιέλ Ορτέγα θα είναι υποψήφιος για 4η συναπτή προεδρική θητεία
Το κυβερνών κόμμα στη Νικαράγουα ενέκρινε χθες Δευτέρα, ομόφωνα, την υποψηφιότητα του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, 75 ετών, για 4η συναπτή θητεία στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Το συνέδριο του κόμματος Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN) ενέκρινε επίσης την υποψηφιότητα της συζύγου του, της Ροσάριο Μουρίγιο, για μια δεύτερη συναπτή θητεία στην αντιπροεδρία.
Ο Ντανιέλ Ορτέγα, ο πρώην ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών που είχε κυβερνήσει τη χώρα από το 1979 ως το 1990, επέστρεψε στην εξουσία το 2007.
Επτά επίδοξοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης για την προεδρία έχουν συλληφθεί από τις αρχές του Ιουνίου δυνάμει νόμων που υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2020 και επιτρέπουν τη φίμωση της αντιπολίτευσης. Οι νόμοι και το κύμα συλλήψεων έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Η Κριστιάνα Τσαμόρο, που θεωρείτο η πιο σοβαρή αντίπαλος του προεδρικού ζεύγους, ήταν η πρώτη που τέθηκε υπό κράτηση. Είναι κόρη της Βιολέτας Τσαμόρο Μπάριος, η οποία είχε νικήσει τον Ντανιέλ Ορτέγα στις εκλογές του 1990.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε χθες κυρώσεις στη Ροσάριο Μουρίγιο, έναν γιο του κ. Ορτέγα και έξι στελέχη του νικαραγουανού κρατικού μηχανισμού προσάπτοντάς τους ευθύνες για τις «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που βλέπει στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.
Χατζηδάκης: 5,3 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο στο περιβάλλον, τη στέγαση και τις μεταφορές
18:45
«Απειλή» Ντόναλντ Τραμπ: «Θα σκεφτούμε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ»
18:36
Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει τους λόγους παραίτησης του υπεύθυνου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
18:24
LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Τραμπ: «Οι ΗΠΑ θα σκεφτούν αποχώρηση από το ΝΑΤΟ» - Μακρόν: «Η Γαλλία δεν στέλνει πλοία στο Ορμούζ»
18:15