ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία - Κορωνοϊός: Η χώρα σκοπεύει να προσφέρει τρίτη δόση του εμβολίου

Σουηδία - Κορωνοϊός: Η χώρα σκοπεύει να προσφέρει τρίτη δόση του εμβολίου
AP Photo

Η Σουηδία σκοπεύει να προσφέρει αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 «σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού» το 2022, αν και ενδέχεται να ξεκινήσει από τους πιο ευάλωτους ήδη από το φθινόπωρο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Ωστόσο η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, την ώρα που πολλές χώρες έχουν επισημάνει ότι προτίθενται να προσφέρουν μία επιπλέον δόση προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού και λόγω των ανησυχιών για τη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων απέναντι στα ήδη υπάρχοντα και τα νέα παραλλαγμένα στελέχη.

«Εκτίμησή μας είναι ότι δεν είναι δυνατό να εξαλειφθεί ο ιός και άρα το έργο του εμβολιασμού θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο και να επικεντρώνεται στη μείωση της σοβαρής νόσησης και της θνητότητας», υπογράμμισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ σε ανακοίνωσή του.

Αρχικά προτεραιότητα να λάβουν αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 θα έχουν οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, όσοι είναι άνω των 80 ετών και οι ανασοκατεσταλμένοι.

Εξάλλου η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας εκτίμησε ότι είναι εξίσου «σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον εμβολιασμό των κατοίκων γεωγραφικών περιοχών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

Κάποιες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν στους πολίτες τους μία τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid-19, ενώ σε άλλες έχει ξεκινήσει σχετική συζήτηση.

Το Ισραήλ χορηγεί από τα μέσα Ιουλίου τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς λόγω της ανόδου των κρουσμάτων της covid-19 που οφείλονται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ