ΚΟΣΜΟΣ

CDC: Έξι στοιχεία για τη μετάλλαξη Δέλτα

CDC: Έξι στοιχεία για τη μετάλλαξη Δέλτα
AP Photo

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού.

Πρόκειται για τη μετάλλαξη που επικρατεί πλέον στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

  1. Το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται πλέον για άνω του 75% των προσφάτων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί περαιτέρω.
  2. Ο SARS-CoV-2, όπως όλοι οι ιοί, μεταβάλλονται συνεχώς λόγω μεταλλάξεων στο γενετικό τους υλικό οι οποίες δεν επιδιορθώνονται. Ελαφρώς διαφορετικές γενετικές παραλλαγές ενός ιού ονομάζονται στελέχη.
  3. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια παραλλαγή του SARS-CoV-2, δηλαδή του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19.
  4. Το στέλεχος Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα συγκριτικά με άλλα στελέχη, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί ευκολότερα να αυξηθούν τα κρούσματα COVID-19.
  5. Ο καλύτερος τρόπος για να αναχαιτίσουμε τη μετάδοση του στελέχους Δέλτα είναι ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2.
  6. Τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προσφέρουν προστασία έναντι του στελέχους δέλτα και άλλων στελεχών του SARS-CoV-2.

Παρατίθεται σύνδεσμος με πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 στη χώρα μας https://emvolio.gov.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ