ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Nα εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα καλεί τους Αμερικανούς η πρεσβεία των ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Nα εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα καλεί τους Αμερικανούς η πρεσβεία των ΗΠΑ
Το προσωπικό της πρεσβείας στην Καμπούλ που μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως έχει ήδη εγκαταλείψει το Αφγανιστάν (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Mariam Zuhaib

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν το ταχύτερο δυνατό, εξαιτίας των ζητημάτων ασφάλειας που έχουν προκύψει στη χώρα, μέσω σχετικής ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης.

Το προσωπικό της πρεσβείας στην Καμπούλ που μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως έχει ήδη εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, σύμφωνα με σχετική εντολή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που εκδόθηκε στις 27 Απριλίου, καθιστώντας δύσκολη την ταχεία εξυπηρέτηση των Αμερικανών πολιτών σε περιπτώσεις ανάγκης.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ παροτρύνει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν άμεσα, με τη χρήση διαθέσιμων πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας. Με δεδομένη την κατάσταση ασφάλειας και τη μείωση του προσωπικού, η ικανότητα της πρεσβείας να βοηθά Αμερικανούς πολίτες στο Αφγανιστάν είναι περιορισμένη, ακόμη και εντός της Καμπούλ» ανέφερε η ανακοίνωση.

Η πρεσβεία ανέφερε ότι οι Αμερικανοί πολίτες στο Αφγανιστάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν δάνεια επαναπατρισμού, στην περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αγορά των εισιτηρίων τους για επιβατικές πτήσεις.

«Σφαγή δεκάδων αμάχων»

Τη Δευτέρα, οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Καμπούλ κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν για τη «σφαγή δεκάδων αμάχων» στο πλαίσιο αντιποίνων στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ, στο νότιο Αφγανιστάν, την οποία είχαν καταλάβει στις 14 Ιουλίου.

«Αυτοί οι φόνοι ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ερευνών και οι μαχητές ή οι επικεφαλής των Ταλιμπάν που ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφεραν οι δύο πρεσβείες, χρησιμοποιώντας παρόμοιους όρους, στους αντίστοιχους λογαριασμούς τους στο Twitter, παραπέμποντας σε μια έκθεση της ανεξάρτητης αφγανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενός κρατικού οργανισμού.

Οι δύο πρεσβείες τονίζουν πως «η διοίκηση των Ταλιμπάν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για εγκλήματα των μαχητών της. Εάν δεν είστε ικανοί να ελέγξετε τους μαχητές σας τώρα, δεν έχετε καμία δουλειά με την κυβέρνηση αργότερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ