ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα οι πόλεις στα χέρια των Tαλιμπάν - Νέες φρικαλεότητες

Αφγανιστάν: Πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα οι πόλεις στα χέρια των Tαλιμπάν - Νέες φρικαλεότητες
AP Photo/Abdullah Sahil

Οι Ταλιμπάν επέκτειναν χθες Κυριακή τα εδάφη που κατέχουν στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάνκαθώς κατέλαβαν τρεις ακόμη επαρχιακές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλούπολης Κουντούζ, συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεσή τους που ο αφγανικός στρατός μοιάζει να αδυνατεί να ανακόψει.

Έτσι ενίσχυσαν την επίθεσή τους εναντίον των δυνάμεων της αφγανικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα τερματίσει τη στρατιωτική αποστολή της στη χώρα μέχρι το τέλος του μήνα.

Μέσα σε μερικές ώρες, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν έπειτα από σφοδρές μάχες την Κουντούζ, που είχαν περικυκλώσει εδώ και μερικές εβδομάδες· την Σαρ-ι-Πουλ· και, στο τέλος της ημέρας, την Ταλοκάν. Οι δύο τελευταίες είναι οι πρωτεύουσες των επαρχιών που βρίσκονται νότια και ανατολικά της Κουντούζ.

Κατέχουν πλέον πέντε από τις πρωτεύουσες των 34 επαρχιών του Αφγανιστάν.

Δολοφονίες και απαγωγές

Μαχητές Ταλιμπάν σκότωσαν στην Καμπούλ τον διευθυντή ενός αφγανικού ραδιοσταθμού και απήγαγαν στη νότια επαρχία Χελμάντ έναν δημοσιογράφο, δήλωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι ενημερώνοντας για τις πιο πρόσφατες σε μια μακρά σειρά επιθέσεων στο Αφγανιστάν με στόχο εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης.

Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Τουφάν Όμαρ, τον διευθυντή του ραδιοσταθμού Πάκτια Γαγκ και αξιωματούχο της NAI, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στο Αφγανιστάν, χθες, Κυριακή, στην πρωτεύουσα.

«Ο Όμαρ σκοτώθηκε από άγνωστους ενόπλους... ήταν φιλελεύθερος... μας βάζουν στόχο επειδή δουλεύουμε ανεξάρτητα», δήλωσε ο Μουτζίμπ Χελβατγκάρ, ο επικεφαλής της NAI.

Αξιωματούχοι στην Καμπούλ θεωρούν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μαχητές Ταλιμπάν.

Τον περασμένο μήνα η έκθεση της NAI ανέφερε πως τουλάχιστον 30 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν, τραυματίσθηκαν ή απήχθησαν από μαχητικές οργανώσεις φέτος στο Αφγανιστάν.

Στη νότια επαρχία Χελμάντ, αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι μαχητές Ταλιμπάν απήγαγαν χθες, Κυριακή, εναν ντόπιο δημοσιογράφο, τον Νεματουλάχ Χεμάτ, από το σπίτι του στη Λάσκαρ Γκαχ, την πρωτεύουσα της επαρχίας.

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως ένδειξη για το πού μετέφεραν οι Ταλιμπάν τον Χεμάτ... βρισκόμαστε πραγματικά σε κατάσταση πανικού», δήλωσε ο Ραζουάν Μιαχέλ, επικεφαλής του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού Gharghasht TV, όπου εργαζόταν ο Χεμάτ.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Reuters πως δεν έχει πληροφορίες για τον φόνο στην Καμπούλ ούτε για την απαγωγή του δημοσιογράφου στη Χελμάντ.

Ένας συνασπισμός αφγανικών ειδησεογραφικών οργανισμών έχει απευθύνει επιστολές στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων καλώντας τους να χορηγήσουν ειδικές βίζες μετανάστευσης σε αφγανούς δημοσιογράφους και προσωπικό υποστήριξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ