ΚΟΣΜΟΣ

Σε δίνη οι σχέσεις Πεκίνου -Οτάβα: Έχασε την έφεση κατά της θανατικής καταδίκης του Καναδός πολίτης

Σε δίνη οι σχέσεις Πεκίνου -Οτάβα: Έχασε την έφεση κατά της θανατικής καταδίκης του Καναδός πολίτης
CNNi

Η ποινή του θανάτου που επιβλήθηκε πρωτοδίκως σε Καναδό που καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών, τον Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ, επικυρώθηκε σήμερα από κινεζικό εφετείο, με φόντο τη συνεχιζόμενη διπλωματική κρίση μεταξύ του Πεκίνου και της Οτάβας.

Η απόφαση αυτή καταγράφεται ενώ αναμένεται, πιθανόν ήδη αύριο Τετάρτη, η απαγγελία της ετυμηγορίας κινεζικού δικαστηρίου για τον καναδό υπήκοο Μάικλ Σπέιβορ, που κατηγορείται για κατασκοπεία.

Η σύλληψή του στην Κίνα, λίγο καιρό έπειτα από τη σύλληψη στον Καναδά κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας των τηλεπικοινωνιών Huawei, έβαλε φωτιά στις διμερείς σχέσεις.

Ο πρεσβευτής του Καναδά στο Πεκίνο, ο Ντόμινικ Μπάρτον, τόνισε μετά την απαγγελία της απόφασης του εφετείου ότι την καταδικάζει και κάλεσε να επιδειχθεί επιείκεια.

Αποκάλεσε αυθαίρετο τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλεται η θανατική ποινή από την κινεζική δικαιοσύνη.

Ο κ. Μπάρτον υποστήριξε ακόμη πως η σημερινή απόφαση του κινεζικού εφετείου «δεν αποτελεί σύμπτωση», καθώς η υπόθεση της Μενγκ Ουάνγκζου, της οικονομικής διευθύντριας της Χουάγουεϊ, έχει φθάσει παράλληλα σε κρίσιμο σημείο στον Καναδά.

Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών τιμωρείται αυστηρά στην Κίνα. Το Πεκίνο έχει εκτελέσει στο παρελθόν ξένους υπηκόους που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά — έναν Βρετανό ο οποίος είχε συλληφθεί για διακίνηση ηρωίνης το 2009, προκαλώντας βρετανική κατακραυγή, καθώς δεν είχε προηγηθεί οποιαδήποτε εξέταση της διανοητικής του υγείας (οι συγγενείς του είχαν δηλώσει ότι ήταν ψυχικά διαταραγμένος).

Το δικαστήριο ανέφερε πως ο Σέλενμπεργκ είχε συνωμοτήσει με άλλους στην προσπάθεια να εξαγάγει 222 κιλά μεθαμφεταμίνης από την Κίνα στην Αυστραλία στα τέλη του 2014.

Το καρτέλ ναρκωτικών είχε κρύψει 222 σακούλες ναρκωτικών σε πλαστικά χάπια τις οποίες φόρτωσε σε πλοίο από την Γκουαντόνγκ με προορισμό την Νταλιάν. Στη συνέχεια σχεδίαζε να τα κρύψει σε ελαστικά και σωλήνες και να τα μεταφέρει με κοντέινερ μέσω θαλάσσης στην Αυστραλία, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η κινεζική κρατική τηλεόραση ανέφερε νωρίτερα πώς ο Σέλενμπεργκ επιχειρηματολόγησε στο δικαστήριο πως επισκεπτόταν την Κίνα ως τουρίστας και του έστησαν παγίδα εγκληματίες.

Πριν από τη σύλληψή του, την 1η Δεκεμβρίου 2014, ο Σέλενμπεργκ ήταν έτοιμος να διαφύγει στην Ταϊλάνδη από την Νταλιάν αλλά συνελήφθη ενώ βρισκόταν τράνζιτ στην Γκουαγκτζού, ανέφερε το δικαστήριο.

Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον Σέλενμπεργκ, ούτε την ηλικία ή το επάγγελμά του, αν και ΜΜΕ ανέφεραν πως είναι 36 ετών και πρώην εργάτης στον πετρελαϊκό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ