ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παγκόσμιος τρομοκράτης ο Σαλά Αμπντεσλάμ

ΗΠΑ: Παγκόσμιος τρομοκράτης ο Σαλά Αμπντεσλάμ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Χαρακτηρίστηκε ως παγκόσμιος τρομοκράτης (Specially Designated Global Terrorist - SDGT), από το State Department ο ύποπτος για αρχηγική συμμετοχή στο τρομοκρατικό δίκτυο που αιματοκύλησε το Παρίσι, Σαλά Αμπντεσλάμ.

Υπό το καθεστώς αυτό επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε ξένους πολίτες που έχουν διαπράξει ή συνιστούν απειλή διάπραξης τρομοκρατικών πράξεων, που απειλούν την ασφάλεια των υπηκόων των ΗΠΑ ή την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομία των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα του σχετικού χαρακτηρισμού, αναφέρεται περαιτέρω στην ανακοίνωση, τυχόν περιουσία του Αμπντεσλάμ στο έδαφος των ΗΠΑ μπλοκάρεται και απαγορεύεται οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανών πολιτών με αυτόν.

Το State Department σημειώνει ότι ο γεννημένος στο Βέλγιο Γάλλος υπήκοος Σαλά Αμπντεσλάμ είναι επιχειρησιακό στέλεχος του ISIS στο Ιράκ όσο και του παρακλαδιού ISIL ενώ κάνει μία σύντομη αναδρομή στον ρόλο και τις κατηγορίες που τον βαραίνουν για "ανθρωποκτονία από τρομοκρατικές ενέργειες" αναφορικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, το γεγονός ότι έχει αναγνωρισθεί από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και ότι DNA του εντοπίστηκε πάνω σε ζώνη με εκρηκτικά που βρέθηκε στο διαμέρισμα των Βρυξελλών. Αλλά σημειώνει επίσης ότι ο ίδιος παραδεχόμενος ότι φορούσε ζώνη με εκρηκτικά την ημέρα του μακελειού υπαναχώρησε αυτοβούλως, όπως ισχυρίζεται, και δεν ανατινάχθηκε στο Σταντ ντε Φρανς.

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι δια αυτής, τόσο οι πολίτες των ΗΠΑ όσο και η διεθνής κοινότητα, ενημερώνονται ότι Σαλά Αμπντεσλάμ είναι τρομοκράτης και έχει ενεργή συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις. Αυτός ο χαρακτηρισμός, όπως διευκρινίζει το State Department, δίνει το περιθώριο στις ΗΠΑ να ξεσκεπάσουν και απομονώσουν οργανώσεις και πρόσωπα που εμπλέκονται με την τρομοκρατία, να τους επιβάλλει σοβαρά πρόστιμα ενώ παράλληλα επιτρέπει τη συντονισμένη συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης με διεθνείς εταίρους για την διακοπή της τρομοκρατικής δράσης, περιλαμβάνει την απαγόρευση πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ αλλά και την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του χαρακτηρισμένου ως τρομοκράτη.

Στο βίντεο, η Μαρία Καρχιλάκη μιλάει με ανθρώπους που γνώρισαν από κοντά τον Σαλά Αμπντεσλάμ όταν σύχναζε στο συγκεκριμένο καφενείο στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ