ΚΟΣΜΟΣ

Αλγερία: 31 νεκροί στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε 14 επαρχίες

Αλγερία: 31 νεκροί στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε 14 επαρχίες
AP Photo/Fateh Guidoum

Είκοσι πέντε άνδρες του στρατού της Αλγερίας έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σβήσουν τις πυρκαγιές που σαρώνουν τον βορρά της χώρας και ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

«Με μεγάλη λύπη έμαθα ότι 25 άνδρες του στρατού πέθαναν ως μάρτυρες αφότου κατάφεραν να διασώσουν περισσότερους από 100 πολίτες από τις φλόγες, στα βουνά της Μπετζάια και Τίζι Ούζου», γράφει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι έξι πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην επαρχία Τίζι Ούζου, σχεδόν 100 χλμ ανατολικά του Αλγερίου.

Στα 30 τα μέτωπα πυρκαγιάς

Περίπου 30 πυρκαγιές, που υποβοηθήθηκαν από τον καύσωνα, ξέσπασαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ στη βόρεια Αλγερία, κυρίως στην Καβυλία.

Οι ομάδες πολιτικής προστασίας προσπαθούν να σβήσουν πυρκαγιές σε 14 επαρχίες, με 10 από αυτές να βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τιζί Ουζού, μία από τις πιο πολυπληθείς πόλεις της Καβυλίας. Άλλες τέσσερις ξέσπασαν στη Τζιζέλ (ανατολικά).

Οι πόλεις Μπουΐρα, Σετίφ, Χενσέλα, Γκελμά. Μπετζάια, Μπορντ Μπου Αρερίτζ, Μπουρμεντές, Τιαρέτ, Μεντέα, Τεμπέσα, Μπλίντα και Σκίκντα πλήττονται επίσης από πυρκαγιές, ανέφερε στο Twitter η γενική διεύθυνση πολιτικής προστασίας.

Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται λόγω των ισχυρών ανέμων που περιπλέκουν το έργο των ομάδων διάσωσης, είπε ο Ουλντ Μοχάμεντ στο APS.

Οι πυρκαγιές σημειώνονται την ώρα που στην Αλγερία περνά ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι που συνοδεύεται από λειψυδρία στη χώρα. Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προβλέψει για σήμερα θερμοκρασίες που θα φθάσουν έως τους 46 βαθμούς.

Στη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου, ο πρόεδρος Αμπντελαμτζίντ Τεμπούν ζήτησε την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου που θα προβλέπει αυστηρές ποινές σε εμπρηστές από πρόθεση με τις ποινές να φθάνουν έως τα 30 χρόνια κάθειρξη, ακόμη και τα ισόβια, αν η πυρκαγιά προκαλέσει τον θάνατο ανθρώπων.

Στις αρχές Ιουλίου, τρεις άνθρωποι, που φέρονταν να εμπλέκονται σε πυρκαγιές που κατέκαψαν 15.000 στρέμματα δάσους στον ορεινό όγκο Ορές (βορειοανατολική Αλγερία), συνελήφθησαν.

Η Αλγερία διαθέτει μόλις 41 εκατ. στρέμματα δάσους με ποσοστό αναδάσωσης μόλις 1,76%. Κάθε χρόνο, η χώρα πλήττεται από δασικές πυρκαγιές. Το 2020, σχεδόν 440.000 στρέμματα δασικών και θαμνωδών εκτάσεων βλάστησης έγιναν στάχτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ