ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ακόμη μια πρωτεύουσα επαρχίας στα χέρια των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Ακόμη μια πρωτεύουσα επαρχίας στα χέρια των Ταλιμπάν
Μαχητές Ταλιμπάν προελαύνουν μέσα στην Φαρά, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. AP Photo/Mohammad Asif Khan

Την ένατη κατά σειρά πρωτεύουσα επαρχίας, τη Φαϊζαμπάντ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Ταλιμπάν συνεχίζοντας την προέλασή τους στη χώρα η οποία πέφτει στα χέρια τους.

Οι προηγούμενες οχτώ επαρχίες καταλήφθηκαν μέσα σε ένα διάστημα πέντε ημερών. Μόλις χθες είχαν καταλάβει την πρωτεύουσα Φάρα, στα δυτικά.

Το Αφγανιστάν αποτελείται από συνολικά 34 επαρχίες.

«Τη νύχτα, οι δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες μάχονταν με τους Ταλιμπάν εδώ και αρκετές ημέρες τέθηκαν υπό μεγάλη πίεση. Εγκατέλειψαν τη Φαϊζαμπάντ και αποσύρθηκαν» σε γύρω περιοχές, «οι Ταλιμπάν έχουν πλέον πάρει την πόλη», ενώ «και οι δύο πλευρές υπέστησαν βαριές απώλειες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαμπιουλά Ατίκ, βουλευτής που εκλέγεται στην επαρχία Μπανταχσάν, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Φαϊζαμπάντ.

«Πίεση στους Ταλιμπάν να σταματήσουν τη στρατιωτική επίθεσή τους και να διαπραγματευτούν πολιτική επίλυση» της σύγκρουσης θα προσπαθήσει να ασκήσει ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ.

«Σε αρκετούς σχεδιαζόμενους κύκλους συναντήσεων τις επόμενες τρεις ημέρες, αντιπρόσωποι κρατών της περιοχής και πέραν αυτής καθώς και διεθνών οργανισμών θα πιέσουν για να υπάρξει μείωση της βίας και δέσμευση ότι δεν θα αναγνωριστεί μια κυβέρνηση που θα επιβληθεί διά της βίας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν «δεν βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς οι αντάρτες Ταλιμπάν κατέλαβαν μια έκτη επαρχιακή πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για την τάση αυτή, αλλά πρόσθεσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν την ικανότητα να πολεμήσουν την οργάνωση των ανταρτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ