ΚΟΣΜΟΣ

«Αμετανόητος» ο Μπάιντεν για την απόσυρση από το Αφγανιστάν - «Πάρτι» των Ταλιμπάν στις επαρχίες

«Αμετανόητος» ο Μπάιντεν για την απόσυρση από το Αφγανιστάν - «Πάρτι» των Ταλιμπάν στις επαρχίες
AP Photo/Susan Walsh

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «δεν μετανιώνει» για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, δήλωσε χθες, Τρίτη, ενώ κάλεσε τους Αφγανούς «να πολεμήσουν για τη χώρα τους».

«Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου», τόνισε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο.

Οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου, έπειτα από 20 χρόνια που βρίσκονταν στην εμπόλεμη χώρα.

Από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, πριν περίπου ένα μήνα, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας καθώς και εννέα πρωτεύουσες επαρχιών μέσα σε μόλις έξι ημέρες.

Οι Αφγανοί «πρέπει να θέλουν να πολεμήσουν» και «πρέπει να πολεμήσουν οι ίδιοι για τη χώρα τους», επισήμανε ο Μπάιντεν.

«Δαπανήσαμε περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα είκοσι ετών, εκπαιδεύσαμε και εξοπλίσαμε (…) περισσότερους από 300.000 Αφγανούς στρατιώτες», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικάνοι «θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους» να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον αφγανικό στρατό και να τον χρηματοδοτούν.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο οποίος υπογράμμισε χθες ότι οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις «είναι πολύ περισσότερες αριθμητικά» από τους Ταλιμπάν και ότι «έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν πιο σημαντικά πλήγματα».

«Αυτή η εντύπωση ότι η προέλαση των Ταλιμπάν δεν μπορεί να ανασχεθεί (…) δεν είναι η πραγματικότητα επί του πεδίου», εκτίμησε.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera χθες ότι οι αντάρτες παραμένουν δεσμευμένοι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Ντόχα με την Καμπούλ και δεν επιθυμούν την κατάρρευσή τους.

Μέλος της αντιπροσωπείας της αφγανικής κυβέρνησης μίλησε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο και δήλωσε ότι η Καμπούλ ζητεί να οριστεί μεσολαβητής στις συνομιλίες «προκειμένου να καθορίσει τη σοβαρότητα των πλευρών».

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι αυτή που απορρίπτει κατ' αρχήν τον μεσολαβητή, όχι οι Ταλιμπάν», σύμφωνα με το al Jazeera.

«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να εκτιμήσει με ακρίβεια την πραγματικότητα επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Ωστόσο το μέλος της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης κατήγγειλε ότι οι αντάρτες «δεν ενδιαφέρονται για τις διαπραγματεύσεις, αλλά για να πετύχουν τους στόχους τους με τη βία». «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει τους Ταλιμπάν να επιδείξουν σοβαρότητα», πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ην ένατη κατά σειρά πρωτεύουσα επαρχίας, τη Φαϊζαμπάντ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, συνεχίζοντας την προέλασή τους στη χώρα η οποία πέφτει στα χέρια τους.

Οι προηγούμενες οχτώ επαρχίες καταλήφθηκαν μέσα σε ένα διάστημα πέντε ημερών. Μόλις χθες είχαν καταλάβει την πρωτεύουσα Φάρα, στα δυτικά.

Το Αφγανιστάν αποτελείται από συνολικά 34 επαρχίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ