ΚΟΣΜΟΣ

Αλγερία: Τουλάχιστον 69 νεκροί στις πυρκαγιές που μαίνονται σε 14 επαρχίες

Αλγερία: Τουλάχιστον 69 νεκροί στις πυρκαγιές που μαίνονται σε 14 επαρχίες
AP Photo / Fateh Guidoum

Τουλάχιστον 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που μαίνονται στη βόρεια Αλγερία και τροφοδοτούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ πυροσβέστες, στρατιωτικοί και εθελοντές επιχειρούν απεγνωσμένα να τις σβήσουν σήμερα Τετάρτη 11 Αυγούστου.

Τουλάχιστον 28 στρατιώτες και 37 πολίτες πέθαναν στις φωτιές, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα το βράδυ στην Καβυλία, ιδίως στην περιοχή Τίζι Ούζου, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Αργά το απόγευμα τοπική ώρα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS έκανε λόγο για άλλους 4 νεκρούς, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για πολίτες ή στρατιωτικούς.

Εκκλήσεις διατυπώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον εντοπισμό αγνοουμένων. Είκοσι άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούνται σήμερα, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Tout sur l'Algérie (TSA).

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν κήρυξε εθνικό πένθος τριών ημερών από αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της προεδρίας.

Την ώρα που η Αλγερία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα καύσωνα, οι ισχυροί άνεμοι περιπλέκουν το έργο των διασωστών, σύμφωνα με τον Γιουσέφ Ουλντ Μοχάμεντ, έναν αξιωματούχο των δασικών υπηρεσιών, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων APS.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία θα στείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη στην περιοχή της Καβυλίας.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μας στους πολίτες της Αλγερίας. Από αύριο, θα σταλούν δύο Καναντέρ κι ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου», έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νεκροί δεκάδες στρατιώτες

Μόνο χθες, είκοσι πέντε άνδρες του στρατού της Αλγερίας έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σβήσουν τις πυρκαγιές όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

«Με μεγάλη λύπη έμαθα ότι 25 άνδρες του στρατού πέθαναν ως μάρτυρες αφότου κατάφεραν να διασώσουν περισσότερους από 100 πολίτες από τις φλόγες, στα βουνά της Μπετζάια και Τίζι Ούζου», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι έξι πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην επαρχία Τίζι Ούζου, σχεδόν 100 χλμ ανατολικά του Αλγερίου.

Στα 30 τα μέτωπα πυρκαγιάς

Περίπου 30 πυρκαγιές, που υποβοηθήθηκαν από τον καύσωνα, ξέσπασαν τη Δευτέρα, το βράδυ στη βόρεια Αλγερία, κυρίως στην Καβυλία.

Οι ομάδες πολιτικής προστασίας προσπαθούν να σβήσουν πυρκαγιές σε 14 επαρχίες, με 10 από αυτές να βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τιζί Ουζού, μία από τις πιο πολυπληθείς πόλεις της Καβυλίας. Άλλες τέσσερις ξέσπασαν στη Τζιζέλ (ανατολικά).

Οι πόλεις Μπουΐρα, Σετίφ, Χενσέλα, Γκελμά. Μπετζάια, Μπορντ Μπου Αρερίτζ, Μπουρμεντές, Τιαρέτ, Μεντέα, Τεμπέσα, Μπλίντα και Σκίκντα πλήττονται επίσης από πυρκαγιές, ανέφερε στο Twitter η γενική διεύθυνση πολιτικής προστασίας.

Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται λόγω των ισχυρών ανέμων που περιπλέκουν το έργο των ομάδων διάσωσης, είπε ο Ουλντ Μοχάμεντ στο APS.

Οι πυρκαγιές σημειώνονται την ώρα που στην Αλγερία περνά ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι που συνοδεύεται από λειψυδρία στη χώρα. Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προβλέψει για σήμερα θερμοκρασίες που θα φθάσουν έως τους 46 βαθμούς.

Στη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου, ο πρόεδρος Αμπντελαμτζίντ Τεμπούν ζήτησε την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου που θα προβλέπει αυστηρές ποινές σε εμπρηστές από πρόθεση με τις ποινές να φθάνουν έως τα 30 χρόνια κάθειρξη, ακόμη και τα ισόβια, αν η πυρκαγιά προκαλέσει τον θάνατο ανθρώπων.

Στις αρχές Ιουλίου, τρεις άνθρωποι, που φέρονταν να εμπλέκονται σε πυρκαγιές που κατέκαψαν 15.000 στρέμματα δάσους στον ορεινό όγκο Ορές (βορειοανατολική Αλγερία), συνελήφθησαν.

Η Αλγερία διαθέτει μόλις 41 εκατ. στρέμματα δάσους με ποσοστό αναδάσωσης μόλις 1,76%. Κάθε χρόνο, η χώρα πλήττεται από δασικές πυρκαγιές. Το 2020, σχεδόν 440.000 στρέμματα δασικών και θαμνωδών εκτάσεων βλάστησης έγιναν στάχτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ