ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Προέλαση των Ταλιμπάν με σκληρές μάχες

Αφγανιστάν: Προέλαση των Ταλιμπάν με σκληρές μάχες
AP Photo/Hamed Sarfarazi

Οι δυνάμεις του Αφγανιστάν μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν μέσα και γύρω από πολλές πόλεις σήμερα, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς οι αντάρτες εντείνουν τις επιθέσεις τους, με τις ΗΠΑ να εκτιμούν ότι μπορεί να καταλάβουν την Καμπούλ σε διάστημα 90 ημερών.

Από την Παρασκευή και μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους δέκα πρωτεύουσες επαρχιών: τη Ζαράνζ, τη Σεμπεργάν, τη Σαρ-ι- Πουλ, την Κουντούζ, την Αϊμπάκ, την Ταλοκάν, τη Φάρα, την Πουλ-ι-Χούμρι, τη Φαϊζαμπάντ και τη Γάζνι.

Η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει ένταση και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με κάποιους να κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν και να αφήσει μόνη της την κυβέρνηση της χώρας.

Πλέον οι Ταλιμπάν ελέγχουν περίπου τα δύο τρίτα του Αφγανιστάν, με τους τελευταίους Αμερικανούς στρατιώτες να αναμένεται να αποχωρήσουν από την εμπόλεμη χώρα ως το τέλος του μήνα. Ο ανταρτοπόλεμος μαίνεται σε πολλά μέτωπα, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια στην Καμπούλ.

«Οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν μέχρι τις 4 τα ξημερώματα και μετά ξεκίνησαν και πάλι μετά την πρωινή προσευχή», δήλωσε μέλος οργάνωσης αρωγής που βρίσκεται στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν.

Οι συγκρούσεις είναι εξαιρετικά σφοδρές στην Κανταχάρ, όπως δήλωσε ένας γιατρός που βρίσκεται εκεί. Το νοσοκομείο της πόλης έχει δεχθεί δεκάδες πτώματα μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας καθώς και κάποιους τραυματίες Ταλιμπάν.

Οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει τη φυλακή της πόλης.

Στα σύνορα με το Πακιστάν, η Κανταχάρ, όπως και άλλες νότιες και ανατολικές επαρχίες, αποτελούσαν πάντα προπύργιο των Ταλιμπάν, όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες νίκες στον βορρά.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει την προέλαση των Ταλιμπάν ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι μετέβη χθες, Τετάρτη, στη Μαζάρ-ι- Σαρίφ προκειμένου να ζητήσει από τους πολέμαρχους να βοηθήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας να υπερασπιστούν τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν, στην οποία πλησιάζουν οι αντάρτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ